Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strach a depresia: Hrycovej spoveď o návšteve utečeneckého tábora!

Wanda Hrycová sa z návštevy tábora musela spamätávať. Zobraziť galériu (7)
Wanda Hrycová sa z návštevy tábora musela spamätávať.

TRAISKIRCHEN - Musela sa z toho spamätávať! Wanda Adamik Hrycová (37) sa aktuálne dostala do povedomia vďaka pomoci, ktorú poskytla utečencom v Rakúsku. Svoje pocity prezentovala na sociálnej sieti, ale aj v rozhovore pre český web. Netajila, že v istej chvíli na ňu doľahol strach, no prevážilo najmä zdesenie z toho, čo všetko museli ľudia utekajúci pred vojnou prežiť.

Wanda Adamik Hrycová sa rozhodla spolu so svojimi známymi pomôcť utečencom, ktorí aktuálne zaplavujú Európu. Do rakúskeho tábora odniesla oblečenie, topánky, rýchlovarné kanvice, termosky, plienky a hygienické potreby. 

Podľa rozhovoru, ktorý poskytla pre parlamentnilisty.cz, prvý kontakt s ľuďmi v Traiskirchene bol trochu mätúci. „V momente, keď sme zastavili auto, tak nás obkľúčilo asi 30 ľudí. Nebola som na to pripravená. Bol to veľmi zvláštny pocit, keď som som ani nemala ako otvoriť dvere,” povedala Wanda. 

V tom momente sa vraj aj bála. „Mala som strach, keď obstúpili auto. Priznám sa, z toho som mala veľmi zmiešané pocity, aj som sa pekne roztriasla. Nie som zvyknutá na davy, nie som zvyknutá byť v takejto situácii obstúpená tridsiatimi prevažne mužmi (väčšina žien s deťmi bola v tábore za múrom), ktorým nerozumiem a ktorí sa na mňa tlačia. Zaskočilo ma to,” prezradila Hrycová. No upokojila sa, keď zbadala, že utečenci nie sú agresívni, len chcú čo najlepšie zabezpečiť svoje rodiny. 

Prekvapenie ale nastalo, aj keď sa ich dary ocitli zrazu na zemi. „Oni všetky tie tašky vysypali na zem. Všetky tie veci boli zrazu uprostred ulice a oni sa v tom začali hrabať. Bol to zvláštny pocit vidieť veci mojich detí rozhádzané po ulici... nebola som na to vôbec pripravená, ale rozumiem tomu. Nikto z domácich Rakúšanov tam, bohužiaľ, tieto zbierky neorganizoval a veci nepreberal a netriedil, čo je veľká škoda,” uviedla známa producentka. 

Návšteva utečeneckého tábora sa odrazila aj na jej psychike. Po príchode domov si musela ísť okamžite ľahnúť. „Bola som úplne vyčerpaná. Bol to tak silný emotívny zážitok, že ma to úplne odpísalo a vzápätí som dostala strašnú depresiu,” netajila Wanda.

Prostredníctvom svojho manžela, ktorý hovorí arabsky i perzsky, sa totiž dozvedela o mnohých ľudských príbehoch. „Vidieť a počuť to, čo tí ľudia museli podstúpiť, tie matky s batoľatami, alebo aj so štvorročnými deťmi, s ktorými mesiac cestujú, pričom nevedia, či vôbec prežijú... A nikto z nich neuteká preto, že nemá lepší plán. Utekajú, lebo nemajú na výber, chcú si zachrániť holý život,” povedala Hrycová. 

Blondínka si za svoju pomoc vyslúžila mnoho nenávistných komentárov na sociálnych sieťach či v iných internetových diskusiách. A priznáva, že medzi utečencami môžu byť aj ľudia so zlými úmyslami, ale... „Zo skupiny 4000 ľudí nemôžete povedať, že sa tam nenájde nejaký magor, že všetci prišli s čistými úmyslami. Rovnako ako v skupine 4000 Slovákov nemôžete garantovať, že všetci žijú v súlade s desatoro prikázaniami. Som ale presvedčená, že v absolútnej väčšine sú to ľudia, ktorí útekom zachránili krk sebe, svojim príbuznými a svojim deťom. Ľudia v núdzi, ktorým treba pomôcť,” stojí si za svojím Wanda. 

Viac o téme: Wanda Hrycová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu