Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rozlúčka s maestrom Chudíkom: Ako prvý sa smútiacim prihovoril on sám!

Rozlúčka s Ladislavom Chudíkom sa konala v historickej budove SND. Zobraziť galériu (23)
Rozlúčka s Ladislavom Chudíkom sa konala v historickej budove SND.

BRATISLAVA - Smútia umelci aj bežní ľudia! V pondelok odišiel z tohto sveta herec Ladislav Chudík (†91). V historickej budove SND sa s ním v piatok rozlúčili kolegovia aj verejnosť. Dianie v sále bolo prenášané aj na veľkoplošné obrazovky na námestí a na obrazovky RTVS. Prvé slová rozlúčky zazneli zo záznamu z úst samotného zosnulého. Smútočnú udalosť aj ukončil.

Legendárnemu Ladislavovi Chudíkovi mohli v piatok prísť dať posledné zbohom kolegovia aj verejnosť. Do historickej budovy SND sa začali schádzať už krátko po jedenástej. Medzi prvými prišiel herec Martin Huba, ktorý má počas rozlúčky predniesť svoju reč. Nechýbali ani Kamila Magálová, Zdena Studenková, Jozef Vajda, Ján Koleník, či Emília Vášáryová. 

Už pred začiatkom obradu držali umelci čestnú stráž pri rakve za tónov smútočnej hudby. Pódium bolo plné kvetov a vencov. 

Rozlúčka s maestrom Chudíkom:
Zobraziť galériu (23)

Samotná rozlúčka začala tónmi sláčikového kvarteta Opery SND. „Herec, ktorý nehral, ale bol,” zneli prvé slová z priameho prenosu RTVS. Smútočným hosťom sa ako prvý prihovoril samotný Ladislav Chudík – zo záznamu zaznela jeho recitácia Maríny a potom spomienky na detstvo a rodičov. 

Príhovor potom predniesol riaditeľ národného divadla Marián Chudovský, ktorý pripomenul, že Chudík strávil v SND 70 rokov. „Vďaka umeleckému majstrovstvu, noblesnej a charizmatickej osobnosti si získal priazeň aj za hranicami Slovenska,” zaznelo z jeho úst.

Lúčil sa samozrejme aj riaditeľ RTVS Václav Mika. „Jeho účinkovanie bolo vždy sviatkom pre diváka a potešenie pre kritiku,” uviedol šéf verejnoprávneho média. Zaspomínal si aj na majestátny hlas Ladislava Chudíka, ktorý nahovoril 438 rozhlasových hier, vyše sto recitácií a desiatky rozprávok pre deti. Mika vložil do reči aj osobné spomienky. „Nechcem tomu veriť, že Lacko si už svoje rádio do mojej kancelárie nepríde vypočuť,” povedal zlomeným hlasom. 

Rozlúčka s maestrom Chudíkom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: RTVS)
 

Za filmárov sa lúčil režisér Patrik Lančarič, ktorý o hercovi nakrútil dokument. „Mal som možnosť zažiť jeho absolútnu profesionalitu v prirodzenom prepojení s pokorou,” zaspomínal si na spoluprácu. Nasledovali ukážky z Chudíkových filmov. 

Slovo si vzal aj Roman Polák, šéf činohry SND. Za neho sa postavili všetci prítomní herci zo súboru. 

Rozlúčka s maestrom Chudíkom:
Zobraziť galériu (23)

Zaznela aj báseň Jaroslava Seiferta - Zbohom. Bol to hercov obľúbený básnik. 

Premietali sa zábery z Nemocnice na okraji mesta. „Som rada, že tento príspevok vyvolal trochu aj úsmev,” povedala za rečníckym pultíkom následne Emília Vášáryová. Na herca spomínala ako na človeka, ktorý mal rád život a napísal aj báseň o radosti. 

Rozlúčka s maestrom Chudíkom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: RTVS)

Nechýbali ani ukážky z divadelných hier. „Ladislav Chudík uzavrel v pondelok symbolicky našu divadelnú sezónu,” začal svoju reč herec Róbert Roth. Spomínal na to, že mladší umelci sa aktívne na doskách znamenajúcich svet už s legendárnym kolegom príliš nestretávali. „Menej je niekedy viac. V tomto prípade menej je menej,” uviedol so smútkom. 

Potom svoju reč predniesol Martin Huba. Spomenul, že požiadavka bola, aby bol príhovor čo najosobnejší. Ako uviedol, pri Chudíkovi by to inak ani nešlo. 

S legendárnym hercom sa lúčil aj Dušan Jamrich. „Neuzavrel si sa pred mladšími a každá ďalšia generácia ťa prijala za svojho,” uviedol a neskôr dodal: „Lacko, je toho neúrekom, za čo ti treba ďakovať. Nedokážem ti povedať zbohom, tak teda raz dovidenia.”

Rozlúčka s maestrom Chudíkom:
Zobraziť galériu (23)

Ladislav Chudík zo záznamu zaspieval francúzsky šansón, ktorý bol bodkou za jeho poslednou rozlúčkou. Počas padania opony ho zhromaždenie vyprevadilo na poslednú cestu potleskom. 


Ladislav Chudík zomrel 29. júna po ťažkom zápale pľúc. Najprv to vyzeralo, že chorobu prekonal, no vrátila sa. Rodina sa v tej chvíli začala obávať najhoršieho, čo sa bohužiaľ aj splnilo. 


Mohlo by vás zaujímať:
Kniha Ladislav Chudík - Monografia dôsledne a zasvätene zhodnocuje bohaté herecké dielo a zároveň predstavuje výnimočného umelca.
Ladislav Chudík - Žijem nadstavený čas. Titul zo série rozhovorov známeho publicistu a spisovateľa Jána Štrassera.


Viac o téme: Ladislav Chudík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu