Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Banášovej kontroverzný výrok nie je jediný: Skrúcaný ešte pritvrdil!

Kvôli výroku Adely Banášovej vznikla hotová kauza. Rovnaký názor však vyslovil aj Štefan Skrúcaný. Zobraziť galériu (6)
Kvôli výroku Adely Banášovej vznikla hotová kauza. Rovnaký názor však vyslovil aj Štefan Skrúcaný. (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - To isté si myslia aj ďalší! Nie je to tak dávno, čo sme vás informovali o kauze, ktorú vyvolal výrok Adely Banášovej (34). Obľúbená moderátorka sa totiž vyjadrila, že podľa nej žijeme v diktatúre, v ktorej sa bojíme povedať svoj názor. Tieto slová vtedy vyvolali hotovú vlnu zmiešaných ohlasov. Rovnaký postoj však pred kamerami zaujal aj slovenský herec a humorista Štefan Skrúcaný (55). Pre topky.sk svoju myšlienku ešte rozviedol.

Pred dvoma týždňami vyvolal búrlivé reakcie verejne vyjadrený názor Adely Banášovej. Podľa moderátorky totiž žijeme v diktatúre, v ktorej sa málokto odváži povedať svoj názor. S jej výrokom však vehementne nesúhlasil spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý sa do blondínky pustil vo svojom blogu. 


Banášová si proti sebe poštvala pol Slovenska: S Adelou už nikdy viac!

Kauza okolo Banášovej sa vyostruje: Drsné reakcie na útoky!

Známy politik sa zastal Banášovej: A potom nastalo peklo!


No Adela zďaleka nie je sama, podľa ktorej žijeme v neslobode. To isté v podstate v rovnakom čase vyhlásil aj Štefan Skrúcaný. Ten bol nedávno hosťom v internetovej relácii Jána Snopka s názvom Bez cenzúry. A servítku pred ústa si humorista rozhodne nedával. „Demokracia, ako sme si mysleli, sa nezlučuje so satirou. Čo bolo v minulosti politickým príkazom a dalo sa to robiť v inotajoch, tak teraz sú ekonomické skupiny, ktoré nepripustia nejaký humor, ktorý demaskuje rôzne ťahy a kroky politikov,“ vyhlásil pred kamerami známy herec. 

Hoci žijeme v demokracii, podľa Skrúcaného sa ľudia boja povedať svoj názor oveľa viac ako v minulosti. „Nie, sloboda slova neexistuje! Tu neexistuje sloboda slova,“ zdôraznil umelec. „Je len taká akože... Imitácia. To ako keď sa niekto tvári, že pracuje, tak my sa tvárime, že máme slobodu slova, ale v skutočnosti to má oveľa silnejšie opraty, ako to bolo za socializmu. Čo je pre mňa jedno z najšokujúcejších zistení môjho života po revolúcii,“ povedal na rovinu herec, ktorý sa v minulosti venoval politickej satire. 

V tejto súvislosti sme sa rozhodli Štefana aj osloviť, aby sme sa dozvedeli viac. Prečítajte si celý rozhovor. 

Topky.sk: Čo hovoríte na to, že ste sa prakticky v rovnakom čase zhodli s Adelou Banášovou v názore, že na Slovensku nie je sloboda slova? 

Myslím si, že v takomto názore sa zhodnú všetci, ktorým funguje druhá signálna sústava, akurát sa o tom akosi radšej nehovorí. Veď mi povedzte, aký satirický program je v našich médiách? Žiadny! A verte, že nie preto, že by nebola spoločenská objednávka. 

Topky.sk: Aké ohlasy ste na svoje vyjadrenie zaznamenali? Boli skôr pozitívne alebo negatívne? 

V zásade, keďže to bol priestor, ktorý je skôr pre návštevníkov internetu, tak to nezaznamenalo nejakú masovú pozornosť, čo treba povedať, že ani nebolo mojím cieľom. To bol všeobecný rozhovor s mojím kamarátom Jánom Snopkom a to, že sme tam spomenuli nejaké pocity zo súčasnosti, bolo len súčasťou toho celého rozhovoru. Určite to nebolo ťažiskové a nebol to ani zámer, to nejako takýmto spôsobom kritizovať. Ono to je v podstate vytrhnuté z kontextu, aj keď to, čo som povedal, s tým nemám problém a stojím si za tým. 

Topky.sk: Zaznamenali ste kauzu, ktorú vyvolal výrok Adely Banášovej?

Áno, čiastočne, aj keď teda nie som úplne fanatický čitateľ týchto vecí, ale zaznamenal som, že sa tam objavili rôzne kritické ohlasy. Ale to ja nechcem komentovať. Ani sa nejako obšírne vyjadrovať k súčasnosti. Je to ako hádzať hrach o stenu a už ma dosť nebaví robiť „Jánošíka“. Za mňa hovoria naše skutky – Stana Radiča, Jara Filipa, Mira Nogu, Rasťa Piška, Jána Snopka a mňa. Činy a názory, keď sme sa mohli prostredníctvom satirických programov vyjadrovať na obrazovke. V čase, keď sa „lámal chlieb“ a rozhodovalo sa, akým smerom Slovensko pôjde – či smerom na východ alebo smerom do civilizovanej Európy. Vtedy sme sa vyjadrili. 

Topky.sk: Neobávate sa, že by vám toto vyjadrenie mohlo nejakým spôsobom uškodiť? 

Nie, aj keď si myslím, že dodnes znášam následky svojich vtedajších vyjadrení a postojov. Chcem však veriť, že sa objavia aj slobodomyseľní ľudia z mladších generácií a že v tom Adela nezostane dlho sama. 


Mohlo by vás tiež zaujímať:


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu