Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vulgarizmus v markizáckych Televíznych novinách: Keby pápež vedel...

Utorkové Televízne noviny moderovali Jaroslav Zápala a Mária Chreneková Pietrová. Zobraziť galériu (4)
Utorkové Televízne noviny moderovali Jaroslav Zápala a Mária Chreneková Pietrová.

BRATISLAVA/VATIKÁN - Zaskočili divákov! Televízne noviny v utorok odvysielali reportáž o pápežovi Františkovi. Ten sa najnovšie rozhodol pomáhať bezdomovcom, pre ktorých nechal vybudovať napríklad prístrešky so sprchami. Na využívanie zariadenia však potrebujú ľudia bez domova špeciálny preukaz. Ako kartičky vyzerajú, ukázala aj Markíza. Zhodou okolností však na prezentovanom doklade svietilo meno, ktoré je na Slovensku tým najtvrdším vulgarizmom.

Zavaril im! Televízia Markíza v utorok do prehľadu správ zo zahraničia zaradila aj príspevok z Vatikánu. Pápež František totiž začal pomáhať bezdomovcom – majú vďaka nemu prístup k sprchám a zabezpečil im aj holiča. Kto však chce tieto služby využiť, musí byť registrovaný. 

Ľuďom bez domova Svätá stolica vydáva za týmto účelom preukazy. Záber na takéto kartičky sa objavil aj v Televíznych novinách. Na vrchnej z nich však svietilo slovo, aké diváci na obrazovke naozaj nečakali. Mužské meno totiž znelo Robert Kokot. Inde možno bežné priezvisko, u nás však tvrdý vulgarizmus.

Topky.sk preto zisťovali, či v Záhorskej Bystrici neuvažovali o prekrytí tohto mena, aby sa neslušný výraz na obraze radšej vôbec neobjavil. „Ten pán sa tak skutočne volá, nejde o nadávku. Ide o materiál z agentúry AP a v rovnakej podobe bola odvysielaná v celom svete,” povedala nám k tomu hovorkyňa Tatiana Tóthová. „Môže sa stať, že to, čo je v inej krajine úplne nevinné, v inej vyvoláva skôr úsmev, ale to by sme si napríklad v Chorvátsku nemohli dať nič ‚na pitie‛ ani objednať ‚kohúta’ na víne, alebo v Španielsku by sme nemohli povedať naše bežné ‚ano’,“ dodala. 

S podobným „problémom” sa na Slovensku už museli popasovať aj športoví komentátori. Najznámejší je prípad Karola Poláka. Ten po triumfe nemeckého bežca Manfreda Kokota v priamom prenose vyhlásil, že aj my by sme mohli mať takýchto Kokotov. Vďaka netradičnému menu sú u nás známi aj slovinský futbalista Aleš Kokot a jeho bosniansky kolega Zoran Kokot. 

Markíza ukázala v správach doklady bezdomovcov. Priezvisko muža bez domova je u nás poriadne vulgárnym slovom.
Zobraziť galériu (4)
Markíza ukázala v správach doklady bezdomovcov. Priezvisko muža bez domova je u nás poriadne vulgárnym slovom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu