Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pokuta 25 tis. € za Tonka z Extrémnych rodín: Realita alebo herecké predstavenie?

Tonko a jeho mama účinkovali v príbehu podľa scenára. Zobraziť galériu (8)
Tonko a jeho mama účinkovali v príbehu podľa scenára.

BRATISLAVA - Jojka čelí pokute za dve epizódy z formátu Extrémne rodiny, v ktorých sa predstavil ženbychtivý Tonko (28). Rada pre vysielanie navrhovala sumu až 50 tisíc eur za zásah do ľudskej dôstojnosti účinkujúceho mladíka a jeho matky. Nakoniec jej členovia odklepli polovičnú čiastku. Zodpovední na Kolibe však chcú celú vec pohnať pred Najvyšší súd. Dôvod? Nikomu vraj neublížili. Argumentujú totiž tým, že celá šou je hraná. V súvislosti s tým sa však vynára otázka, či sa diváci nebudú cítiť oklamaní, keďže relácia bola prezentovaná tak, že ide o reálne zobrazenie skutočnosti.

Televízia Joj na jar spustila novú šou Extrémne rodiny. Podľa oficiálnych materiálov mala priniesť pohľad na neobyčajné domácnosti, ich každodenný život a bežné zážitky. Dokonca na obrazovkách bežala náborová kampaň. Je vaša rodina svojská, jedinečná, jednoducho úplne iná ako tie ostatné? Ukážte to celému Slovensku a získajte 2 000 eur. Prihláste sa, hľadáme netradičné rodiny zo všetkých kútov Slovenska,vyzývali spoty divákov.

Tí boli vďaka tomu presvedčení, že pôjde o reality šou, kde budú účinkovať ľudia presne takí, akí sú v skutočnosti. Podľa ohlasov na internete obecenstvo pred obrazovkami naozaj verilo, že ide o reálne zobrazenie života v nevšedných domácnostiach. Lenže teraz sa ukázalo, že to bol veľký omyl! Jojka totiž odvysielala epizódy tak, aby boli čo najviac pútavé. To znamená, že sa išlo podľa vopred dohodnutého scenára.

Vyšlo to najavo po tom, čo televízia dostala pokutu od Rady pre vysielanie a retransmisiu. Problematické bolo vydanie z 2 a 5. marca, kde vystupoval Tonko. Licenčná rada sa rozhodla uložiť sankciu vo výške 25 tisíc eur za to, že tieto epizódy „svojím obsahom a spôsobom spracovania zasiahli do ľudskej dôstojnosti účinkujúceho a jeho matky,píše sa na oficiálnej stránke inštitúcie. 

Na Kolibe voči tomuto rozhodnutiu nezostali chladní. „Rada pre vysielanie a retransmisiu sa zaradila k ďalším subjektom na trhu, ktoré si na Tonkovi a jeho rodine z relácie Extrémne rodiny budujú svoje PR a stavajú sa do pozície morálnej autority. My toto rozhodnutie považujeme za nezákonné a preto ho napadneme na Najvyššom súde,” povedal nám hovorca Jojky Jozef Gogola.

Televízia sa bráni tým, že ľudská dôstojnosť každého účastníka zostala nepoškvrnená, keďže išlo o čisto herecké výkony. „Extrémne rodiny sú tzv. scripted reality šou. Ide teda o hranú šou. Je to formát veľmi bežný a populárny aj v iných krajinách,” vyjadril sa Gogola.

Otázne však je, či sa mnohí diváci nebudú cítiť oklamaní. V prípade Súdnej siene, ktorá je rovnakým typom formátu, bolo napríklad zrozumiteľne komunikované, o čo pôjde. Samotná Jojka aj médiá informovali o tom, že sa budú vysielať súdne prípady, ktoré predvedú amatérski herci. Dokonca sa netajilo ani to, že kauzy sú upravené scenáristami. Extrémne rodiny sa však dosť dlho hrali na realitu. Keby nedošlo k sankciám, ľudia pred televíznymi obrazovkami by zrejme zostali v predstave, že sledujú autentické životné situácie a problémy netradičných rodín.

Za scénou v zahraničí

„Môžeme očakávať, že stále viac reality šou bude hraných, aj keď neoficiálne,” povedal v roku 2009 Ray Richmond, dlhoročný televízny kritik pre Holywood Reporter.

„Producenti hrajú hry, aby získali divákov a nezverejňujú výsledky hlasovania. Ak zajtra povedia, že som skončil medzi poslednými pármi, verím, že to bude dokonalá lož,” napísal na svoj Facebook spoluzakladateľ Apple Steve Wozniak, keď účinkoval v šou Dancing with the Stars.

Tip: Pozrite si program televízie JOJ na dnešný večer. Viac sa dozviete na stránke telkac.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu