Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovenský film Cigán triumfoval v Karlových Varoch

Hlavní predstavitelia spolu s režisérom Martinom Šulíkom Zobraziť galériu (11)
Hlavní predstavitelia spolu s režisérom Martinom Šulíkom

KARLOVE VARY - Trojminútovým standing ovation sa skončila v utorok (5.7.) na festivale v Karlových Varoch svetová premiéra nového filmu Martina Šulíka Cigán. Diváci zaplnili nielen všetkých 1200 sedadiel v najväčšej karlovarskej kinosále, ale aj schodisko. Ohlas Cigána, kvalitného i bez hereckých hviezd, bol vo Varoch až nečakane vrelý.

Režisér si triumf na otvorenej scéne vychutnal v spoločnosti svojich všetkých hlavných rómskych hereckých predstaviteľov a jediného "bieleho" hereckého zástupcu Attilu Mokosa. Predprípravou na večerný úspech bola už raňajšia prvá projekcia pre novinárov, filmových profesionálov a návštevníkov festivalu, ktorá sa skončila rovnako - potleskom preplnenej sály.
      
Drámu z autentického rómskeho prostredia prijali kladne aj českí kritici v prvých recenziách. Okrem autentickosti filmu oceňujú herecký výkon titulného predstaviteľa, 15-ročného Janka Mižigára z Krížovej Vsi, pre ktorého bola spolupráca so Šulíkom vôbec prvou hereckou skúsenosťou. "Objavili sa dokonca názory, že by mohol byť jedným z adeptov na festivalovú hereckú cenu," doplnil Kakaščík.
      
Ďalšiu predpremiéru, tentoraz rómsku, film absolvuje v utorok 12. júla v osade Richnava pri Krompachoch, kde sa nakrúcal. Dovtedy už bude známe, či film samotný, alebo niektorý z jeho tvorcov zabodujú aj u festivalovej poroty a odnesú si niektorú z cien. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary zverejní výsledky v sobotu 9. júla. V slovenských kinách sa Cigán bude premietať od 14. júla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu