Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najkrvavejšie teroristické útoky za posledný rok: VIDEO Stovky mŕtvych! Ľudia boli v panike

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/CCTV, Farah Abdi Warsame, Twitter)

MOGADIŠO - Na takmer 100 mŕtvych sa zvýšil počet obetí bombového útoku, ku ktorému došlo v sobotu v somálskej metropole Mogadišo, kde na frekventovanom kontrolnom stanovišti vybuchla nálož umiestnená v nákladnom aute. V minulom roku sa však stalo niekoľko teroristických útokov, ktoré poznamenali svet.

Pozrite si výberovú chronológiu najväčších teroristických útokov, ktoré svet zažil v roku 2019. Posledný sa udial pred pár dňami v Somálsku.

Keňa: Útok na hotelový komplex (15. januára)

Pri teroristickom útoku na luxusný hotelový a kancelársky komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi prišlo o život osem ľudí. K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb operujúce v susednom Somálsku. Koordinovaná operácia sa začala napoludnie výbuchom nálože na parkovisku a odpálením samovražedného atentátnika vo vstupnej hale hotela.

Filipíny: Bombový útok (27. januára)

Dva bombové útoky na katedrálu na filipínskom ostrove Jolo (vysl. Džolo) si vyžiadali 27 mŕtvych a vyše 100 zranených. Prvá bomba explodovala vnútri Katedrály Panny Márie Karmelskej počas omše. Predpokladá sa, že bola nastražená na kostolnej lavici. Druhá nálož explodovala na parkovisku pred katedrálou. 

India: Útok na políciu (14. februára)

Štyridsaťštyri obetí na ľudských životoch si vyžiadal útok samovražedného atentátnika, ktorý v indickej časti Kašmíru narazil autom plným výbušnín do autobusu vezúceho príslušníkov indickej polovojenskej polície. Výbuch zasiahol konvoj vozidiel 20 kilometrov od kašmírskeho hlavného mesta Šrínagar. K útoku sa prihlásila islamistická skupina Džajše Muhammad sídliaca s Pakistane.


VIDEO Najkrvavejší útok za posledné roky: Obrovský výbuch v Somálsku! Najmenej sto mŕtvych


Nový Zéland: Útok so strelnou zbraňou (15. marca)

Streľba v dvoch mešitách (Al Noor na ulici Deans Avenue neďaleko Hagley Parku v centre mesta a mešita na predmestí Linwood) v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala 51 obetí a 20 ďalších utrpelo vážne zranenia. Jeden z páchateľov streľby zverejnil svoj manifest a útok vysielal v priamom prenose na internete.

Srí Lanka: útok na kostoly a hotely (21. apríla)

Až 290 ľudí zahynulo a 500 ďalších utrpelo zranenia pri šiestich výbuchoch, ku ktorým došlo v troch katolíckych kostoloch a troch hoteloch na Srí Lanke. V kostoloch boli v čase útokov veriaci, ktorí prišli na veľkonočnú omšu. Z útokov bola podozrivá miestna islamistická skupina Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja). K zodpovednosti za atentáty sa neskôr prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

Texas: Útoky so strelnou zbraňou (3. augusta)

V nákupnom stredisku v El Paso došlo k hromadnej streľbe, ktorá si vyžiadala 22 mŕtvych a 24 zranených. Páchateľ (21), ktorého polícia po čine zadržala, dvoch novozélandských mešitách. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba, a to pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde útočník zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

Nemecko: Útok strelnou zbraňou (10. októbra)

Páchateľ útoku v nemeckom meste Halle zastrelil dvoch ľudí. Vo svojom aute viezol štyri kilogramy výbušnín a chcel podľa prokurátora spáchať "masaker" v synagóge. Keď sa mu nepodarilo dostať dovnútra, zastrelil dvoch ľudí. Podozrivý chcel podľa prokuratúry streamovaním videa z útoku docieliť "globálny efekt" a povzbudiť aj ostatných, aby ho nasledovali.

Niger: Útok na vojenský tábor (10. decembra)

Sedemdesiatjeden ľudí zahynulo pri útoku militantov na vojenský tábor v regióne Tillabéri na západe Nigeru pri hranici s Mali. Teroristi z organizácie Islamský štát zaútočili na tábor večer, k dispozícii mali aj delostrelectvo a mínomety. Príčinou veľkého počtu obetí boli výbuchy munície a paliva.

Somálsko: Bombový útok (28. decembra)

Najmenej sto mŕtvych a niekoľko desiatok zranených si vyžiadal pravdepodobne samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo túto sobotu v somálskej metropole Mogadišo, kde na frekventovanom kontrolnom stanovišti vybuchla nálož umiestnená v nákladnom aute. Ide o najhorší incident v krajine za posledné dva roky. Medzi obeťami na životoch je podľa miestnych úradov aj mnoho univerzitných i iných študentov, ktorí sa po víkende (v Somálsku pripadajúcom na piatok) vracali do škôl.

Najkrvavejšie teroristické útoky za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Farah Abdi Warsame)

Viac o téme: Teroristický útokChronológia2019Somálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu