Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švédsko smúti po teroristickom útoku: Podozrivým je 39-ročný sympatizant Daeš z Uzbekistanu!

Útok vo Švédsku ochromil celú krajinu Zobraziť galériu (5)
Útok vo Švédsku ochromil celú krajinu (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Švédska polícia zatkla druhú osobu v súvislosti s piatkovým útokom v centre Štokholmu, kde sa odcudzené nákladné auto vrútilo medzi ľudí a následne narazilo do priečelia obchodného domu. Zároveň zverejnila identitu údajného páchateľa, ktorým má byť sympatizant Daeš z Uzbekistanu.

Bulvárny denník Expressen zverejnil na svojej internetovej stránke zábery ťažko ozbrojených policajtov, ako vedú muža s putami na rukách. Verejnoprávna televízna stanica SVT citovala vyjadrenie nemenovaného policajného zdroja, podľa ktorého bol muž zatknutý v Hjulste napojený na osobu zadržanú predtým na štokholmskom predmestí Märsta.

Policajný hovorca Lars Byström povedal pre agentúru DPA, že nedokáže potvrdiť súvislosť medzi zatknutím v Hjulste a útokom v centre Štokholmu, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych a 15 zranených. Nákladné auto patriace švédskemu pivovaru Spendrups, ktoré použil páchateľ piatkového popoludňajšieho útoku, odtiahli z miesta činu až dnes okolo 02.20 h. Podľa zverejnených informácií sa útočníkovi podarilo vozidla zmocniť vo chvíli, keď vodič vykladal tovar.

Švédsko smúti po teroristickom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Samotný pivovar vyhlásil, že v snahe zastaviť páchateľa sa vodič postavil pred auto, musel však uskočiť nabok, pričom sa ľahko zranil a utrpel šok. Polícia po útoku vyhlásila pátranie po mužovi s kapucňou, ktorý sa pohyboval v blízkosti miesta udalosti. Po zatknutí podozrivého, ktorý zodpovedal opisu, na predmestí Märsta spočiatku nebolo jasné, či môže ísť o páchateľa. Hovorkyňa prokuratúry Karin Rosanderová však neskôr informovala, že vyšetrovatelia majú "pravdepodobné dôvody" podozrievať ho teroristických zločinov, čo je výraz označujúci vo Švédsku vážnejší z dvoch stupňov podozrenia.

Identifikovali podozrivého

Muž podozrivý z piatkového teroristického útoku v Štokholme je údajne 39-ročný Uzbek, ktorý sympatizuje s radikálnou organizáciou Daeš. Uvádza to na svojom webe švédsky denník Aftonbladet. Štokholmská prokuratúra predtým oznámila, že prvý z dvoch mužov, ktorí boli v súvislosti s nabúraním kamiónu do ľudí zadržaní, je vyšetrovaný pre podozrenie z vraždy v rámci teroristického útoku. Polícia ho zadržala už v piatok na severnom štokholmskom predmestí Märsta. Muž má drobné zranenia.
 
Švédska verejnoprávna televízia SVT dnes uviedla, že druhého podozrivého dopadla polícia na severozápadnom predmestí švédskej metropoly Hjulsta. Švédsky premiér Stefan Löfven v piatok oznámil, že úrady s okamžitou platnosťou zaviedli kontrolu na hraniciach, ktoré sa v najbližších desiatich dňoch dotknú všetkých osôb, ktoré sa chystajú krajinu opustiť. Opatrenie sa môže predĺžiť o ďalších 20 dní.
 
"Cieľom terorizmu je podkopať demokraciu. Ale taký cieľ nebude vo Švédsku nikdy dosiahnutý," vyhlásil šéf švédskej vlády. "Tieto druhy činnosti nikdy neuspejú. Vieme, že naši nepriatelia sú títo brutálni vrahovia, a nikto iný. Náš odkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnuť našim životom, nikdy nevyhráte," dodal Löfven.
 
Podporu a účasť Švédsku vyjadrila v piatok mnoho európskych krajín, a tiež USA s OSN. Podľa poslednej bilancie si útok vyžiadal štyroch mŕtvych a 15 zranených. Uzbeckej národnosti bol aj páchateľ nedávneho samovražedného útoku v petrohradskom metre.
 

Prejav úcty obetiam

Zástavy na vládnych úradoch vo Švédsku budú dnes spustené na pol žrde ako prejav úcty k obetiam. Podľa vyjadrenia premiéra Stefana Löfvena budú Švédi prežívať "deň smútku" po tomto útoku, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych a 15 zranených.

Švédsko smúti po teroristickom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Löfven vyhlásil, že tento násilný čin, ktorý už predtým označil za teroristický útok, zasiahol švédsku spoločnosť "tam, kde je najzraniteľnejšia - keď sa venuje svojim každodenným činnostiam". Premiér v piatok večer navštívil miesto, kde pivovarské auto vrážalo do ľudí, pričom položil na ulicu kyticu červených ruží a zapálil sviečku.

Polícia po útoku zatkla v inej časti Štokholmu podozrivého muža, zatiaľ však nie je jasné, či ide o páchateľa. Televízna stanica SVT uviedla, že forenzní experti sa snažili získať dôkazy priamo vo vozidle, ktoré zostalo zaklinené vo vstupe do obchodného domu Ahlens. Prípad je vyšetrovaný ako teroristický čin.

Podľa aktuálneho príspevku na sieti Twitter švédska polícia nateraz nebude zverejňovať žiadne nové informácie týkajúce sa piatkového útoku. Švédska vláda v súvislosti s týmto incidentom rozhodla o sprísnení kontrol na štátnych hraniciach.

Podľa experta to nie je prekvapením

V Štokholme sa nestalo dnes nič, čo by malo u politikov vyvolať zdesenie, protesty či nebodaj údiv. Už je načase skončiť s falošnými nárekmi a treba žiadať jasný politický program boja proti terorizmu, domnieva sa slovenský bezpečnostný expert Milan Žitný.

"Nie v podobe posilnenia policajných jednotiek, lepšej výzbroje a vyššej bdelosti, ale zásadnej zmeny v prístupe k tomuto fenoménu v politickej rovine, čiže v prvom rade zrušiť súčasný stav pasívneho čakania na ďalší útok a prejsť k aktívnej činnosti. Bez kritickej a politicky úprimnej, nekorektnej analýzy sa to nezaobíde. To nemôžu urobiť policajné a spravodajské zložky, tie plnia iba konkrétne úlohy podľa politického programu daného vládami," povedal ďalej Žitný.

Švédsko smúti po teroristickom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa jeho slov musia vlády pochopiť, že jednou z kľúčových úloh každého panovníka je postarať sa o bezpečnosť svojho obyvateľstva, v tomto prípade tých, ktorí im dávajú vo voľbách svoje hlasy, inak nevydržia dlho pri moci a vystriedajú ich dravšie a nekompromisnejšie subjekty, ktorým však pojmy ako demokracia a právny štát nič nehovoria.

"Ich hlavným atribútom je demonštrácia sily a jej presadzovanie akýmikoľvek prostriedkami. Európa už tento fenomén zažila v podobe fašizmu, nacizmu a komunizmu a dnešná impotencia politických elít pripravuje pre tieto extrémne antidemokratické systémy vhodnú pôdu," zdôraznil ďalej bezpečnostný analytik.

"Fakt, že niekto nákladným autom vrazil do ľudí na frekventovanom mieste a niekoľkých usmrtil a ďalších zranil, je dnes už natoľko bežným javom v európskych mestách, že enormné rozhorčenie európskych politikov nemožno vnímať ako úprimné. Toto rozhorčenie je bez akýchkoľvek pochýb iba zle zahrané divadlo, keďže sme zažili v krátkom časovom úseku celú sériu podobných teroristických činov v celej Európe - od Nice, cez Berlín a Londýn až po hlavné mesto Švédska -, ale doteraz nikto zo zodpovedných správcov európskej moci neurobil zásadné zmeny v politike bezpečnosti a neboli prijaté žiadne systémové opatrenia, ktoré by aspoň signalizovali, že už niekto začal premýšľať, kde sa stala chyba," dodal na záver Žitný.

Švédsko smúti po teroristickom
Zobraziť galériu (5)

Pri dnešnom útoku nákladným vozidlom v Štokholme zahynuli štyria ľudia a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia. Oznámila to dnes večer tamojšia polícia. Potvrdila súčasne, že v danom prípade zadržala jedného podozrivého. Švédske noviny Aftonbladet predtým priniesli správu o tom, že na štokholmskom predmestí Märsta zadržali muža, ktorý mal "menšie zranenia" a údajne sa prihlásil k zodpovednosti za útok.

Kiska poslal telegram

Prezident SR Andrej Kiska poslal v piatok 7. apríla sústrastný telegram švédskemu kráľovi Karolovi XVI. Gustávovi v súvislosti s útokom v Štokholme. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta.

"Vaše Veličenstvo, so zármutkom som prijal správu o teroristickom útoku, ktorý tragicky zasiahol hlavné mesto Vašej krajiny podobným spôsobom ako viaceré európske mestá v poslednom období. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť. V tejto ťažkej chvíli vyjadrujem v mene svojom, ako aj v mene slovenských občanov solidaritu a úprimnú sústrasť Vám a rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným. Prijmite, prosím, Vaše Veličenstvo, prejav mojej hlbokej úcty,“ uviedol Kiska v telegrame.

Odcudzený nákladný automobil pivovaru Spendrups sa v piatok 7. apríla krátko pred 15:00 vrútil v centre Štokholmu medzi ľudí v blízkosti rušnej pešej zóny a potom nabúral do budovy obchodného domu Ahlens na Drottninggatane a začal horieť. Pri útoku podľa doterajších správ zahynuli štyria ľudia a ďalších 15 utrpelo zranenia.

Viac o téme: útok Švédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu