Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bombový útok, ktorý otriasol Bagdadom: Počet obetí stúpol na najmenej 324 mŕtvych

Bagdadom ostrasol 3. júla bombový útok
Bagdadom ostrasol 3. júla bombový útok (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Samovražedný bombový útok, ktorý sa odohral 3. júla v centre Bagdadu, si podľa aktuálnych údajov vyžiadal najmenej 324 mŕtvych. Informovala o tom v nedeľu iracká ministerka zdravotníctva Ádila Hammúdová-Husajnová, ktorej vyhlásenie priniesla agentúra Reuters.

Uvedený počet ešte nemusí byť konečný, keďže forenzné tímy podľa ministerky pokračujú v práci s cieľom identifikovať telá nájdené po tomto útoku. Bilancia ministerstva zdravotníctva zo 7. júla uvádzala 292 obetí na životoch; s postupujúcou identifikáciou sa  však potvrdilo, že zahynuli aj osoby evidované predtým ako nezvestné.

K odpáleniu nálože na obchodnej ulici v bagdadskej štvrti Karráda, kde tvoria väčšinu obyvateľstva šiitskí moslimovia, sa prihlásila teroristická organizácia Daeš. Išlo pritom o najsmrtiacejší bombový útok v Iraku od zvrhnutia tamojšieho režimu Saddáma Husajna pri vojenskej invázii pred 13 rokmi.

Okrem Karrády otriasol výbuch v rovnakom čase aj bagdadskou okrajovou štvrťou Šaab. K útokom došlo iba niekoľko dní pred skončením moslimského pôstneho mesiaca ramadán, keď boli ulice po skončení celodenného pôstu plné mladých ľudí a detí s rodinami.

Viac o téme: Bombový útokBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu