Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rok potom a vrah je stále na úteku: Masaker v redakcii ostrého ducha Charlie Hebdo neobmäkčil

Zobraziť galériu (7)

PARÍŽ- Rok po teroristickom útoku na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo dnes vyšlo zvláštne číslo tohto týždenníka. Vedľa kresieb súčasných karikaturistov sa ocitli aj diela piatich autorov, ktorí boli pri atentáte zastrelení. Vlani 7. januára bratia Said a Chérif Kouachiové zabili v redakcii a jej blízkosti 12 ľudí, ďalších päť obetí si vyžiadali následné útoky v Paríži a okolí.

Dvojité vydanie s 32 stranami namiesto obvyklých 16 sa dnes predávalo v stánkoch nielen vo Francúzsku, ale po celom svete. Napríklad v Nemecku bolo k dispozícii 50.000 výtlačkov, v Belgicku 40.000. Celkovo vyšlo takmer milión výtlačkov časopisu. Na titulnej stránke je zobrazený kresťanský Boh s krvou, znečistený končatinami a fúzmi a so zbraňou na chrbte.

Titulok pod názvom časopisu hlása: "Rok potom: Vrah je stále na úteku." Kritike náboženstva i náboženského fanatizmu sa venujú aj ďalšie kresby a karikatúry špeciálneho vydania. "Nemyslím si, že sa niečo od 7. januára zmenilo, až na prázdnotu, ktorou trpíme," uviedol redaktor časopisu Gérard Biard pri príležitosti prvého výročia útoku na redakciu. "Chýbajú nám ľudia, priatelia, (ich) talent, ale pokúšame sa udržať rovnakého ducha. Myslím, že sa nám to darí."

VIDEO odhaľovania pamätnej dosky pred bývalou redakciou Charlie Hebdo

Provokatívny ateizmus listu nie je ale po chuti všetkým. Vatikánsky denník Osservatore Romano dnes ľutoval, že francúzsky týždenník v rámci svojej "zradnej nekompromisnej laickosti" zabúda pripomenúť, že násilie vykonávané v mene náboženstva odsúdil rad cirkevných predstaviteľov. Zástupca moslimskej obce vo Francúzsku Anouar Kbibech k dnešnému vydaniu Charlie Hebdo povedal, že ho "zranila táto karikatúra, ktorá mieri na všetkých veriacich rôznych náboženstiev".

Tiež uchádzač o prezidentskú kandidatúru za pravicovú opozíciu a bývalý premiér Alain Juppé sa rozhlasovej stanici Europe 1 zveril, že mu prvá strana osobitného čísla nepripadá na smiech. "Nie som vždy Charlie," povedal v narážke na slogan "Som Charlie", ktorým sa od atentátov vyjadruje tomuto satirickému týždenníku podpora. Každý týždeň sa časopisu Charlie Hebdo predá v stánkoch asi 100.000 exemplárov, z toho približne 10.000 v zahraničí. Ďalších asi 183.000 výtlačkov dostávajú do svojej poštovej schránky predplatitelia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Týždeň po atentátoch v redakcii zverejnil časopis Charlie Hebdo vydanie "preživších" s karikatúrou proroka Mohameda a nápisom "Všetko je odpustené" na titulnej stránke. Tohto čísla sa po celom svete predalo zhruba 7,5 milióna výtlačkov. Pred atentátom vychádzal týždenník v náklade 30.000 výtlačkov.

V utorok odhalil v ulici Nicolas-Appert pri bývalom sídle satirického listu francúzsky prezident François Hollande pamätnú dosku s menami všetkých obetí útoku na redakciu a nápisom "Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode slova". Čoskoro po ceremónii musela byť však doska znovu zahalená, lebo meno jedného z karikaturistov bolo napísané chybne. 

Spomienka na karikaturistov z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Teroristická hrozba vo Francúzsku trvá aj rok po útokoch v Paríži

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes povedal, že jeho krajinu bude aj naďalej zaťažovať "teroristická hrozba". Vyjadril sa tak v sídle parížskej polície pri príležitosti prvého výročia útokov islamských extrémistov, uviedla agentúra AP.

V prejave k policajným silám povereným ochranou Francúzska pred novými útokmi Hollande vyhlásil, že vláda schvaľuje nové zákony a posilňuje bezpečnosť, ale teroristická hrozba je stále vysoko pravdepodobná. 

Siedmeho januára 2015 dvojica islamských extrémistov vtrhla do redakcie francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, zabila 11 ľudí v jej priestoroch a takisto jedného policajta pred budovou časopisu. 

Nasledovali útoky na políciu na parížskej ulici a na civilistov v supermarkete s kóšer potravinami. 
Pri dvojdňovom vlaňajšom januárovom krviprelievaní v oblasti Paríža prišlo o život celkovo 17 ľudí, z nich traja policajti. 

Hollande v dnešnom prejave vyhlásil, že policajti zomreli pri výkone služobných povinností, "aby sme my mohli žiť slobodne". 

Viac o téme: FrancúzskoParížCharlie Hebdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu