Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéf tajnej služby vystrašil národ: Británii hrozí najväčší teroristický útok, taký ešte nezažila!

Šéf MI5 Zobraziť galériu (3)
Šéf MI5 (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Veľká Británia má dôvod na strach, priznal šéf MI5. Krajine hrozí bezprecedentný masový teroristický útok od Islamského štátu a al-Kájdy, ako oznámil vo vzácnom verejnom prejave Andrew Parker. Len v uplynulom roku MI5 zmarila šesť útokov doma v Británii, niekoľko ďalších v zámorí.

Najvyšší šéf MI5 povedal, že počas svojej 32-ročnej kariéry ešte také vysoké riziko teroristického útoku ešte nezažil. Zdôraznil, že ambície džihádistov sú stále väčšie, pričom neprejavujú žiadne znaky slabnutia. Punc vážnosti dodáva jeho slovám aj fakt, že od roku 2013, keď sa Parker ujal svojej funkcie, vystúpil na verejnosti len tretíkrát.

Už tak znepokojenú britskú spoločnosť vystrašil aj konštatovaním, že teroristi používajú moderné platformy. Útoky sa odohrávajú aj na digitálnej úrovni, niekoľkokrát už museli zabrániť hackovaniu komunikačnej siete. Parker zdôraznil, že je potrebné, aby aj internetové spoločnosti situáciu tajným službám uľahčili a ukázali „etickú zodpovednosť“.

Veľká Británia podľa Parkera čelí trojitej hrozbe – doma, v zámorí a online. Aj keď je nebezpečenstvo zo strany Islamského štátu hmatateľnejšie, aj kvôli radikalizovanej britskej mládeži, ani hrozba zo strany al-Kájdy „nezmizla“. Otrasné činy „páchajú predovšetkým jednotlivci, ktorí sa narodili a vyrástli v Británii, ale kvôli vlastným prekrúteným dôvodom sa rozhodli identifikovať vlastnú krajinu ako nepriateľa“.

V tomto roku MI5 odhalila viac ako 3000 podozrivých, ktorí pre Britániu predstavovali „podstatnú hrozbu“. Nemalý je aj počet mužov a žien, ktorí odišli presvedčení o tom, že Islamský štát robí správne veci. „Viac ako 750 ľudí odtiaľto cestovalo do Sýrie, aby vstúpili do extrémistických organizácií a zapojili sa do bojov,“ uviedol Parker poda britskej stránky Daily Mail.

Theresa May
Zobraziť galériu (3)
Theresa May  (Zdroj: SITA)

Parkerova správa zaujala aj kompetentných, ministerka vnútra Theresa May, pripravuje správu, ktorú budú prejednávať v parlamente. Navrhuje nový štýl regulácie a kontroly subjektov, ktoré predstavujú hrozbu. Najväčšou výzvou bude určite boj proti technologicky zdatnému Islamskému štátu na úrovni komunikačných sietí. „Bez správnych nástrojov nebudeme schopní ochrániť túto krajinu,“ vysvetlila.

Viac o téme: Teroristická hrozbaAl-KájdaIslamský štátMI5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu