Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA sa pochválili zabitím zástupcu vodcu al-Káidy v Jemene

Biely Dom
Biely Dom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom dnes potvrdil, že zástupcu vodcu al-Káidy Násira Wuhajšího zabili v Jemene, a jeho smrť označil za "veľký úder" pre teroristickú organizáciu. "Prezident Barack Obama jasne povedal, že teroristi, ktorí ohrozujú Spojené štáty, nenájdu bezpečné útočisko v žiadnom kúte sveta," uviedol Biely dom vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters.

"Hoci organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) a jej odnože sa budú vytrvalo snažiť ohrozovať Spojené štáty, našich partnerov a naše záujmy, jeho smrť oslabila bojové pole o skúseného teroristického vodcu a nás približuje k pokoreniu a konečnej porážke týchto skupín," dodal Biely dom. Biely dom dostal potvrdzujúce informácie od amerických tajných služieb, napísala agentúra DPA.

Wuhajší bol zakladateľom AQAP, najnebezpečnejšej odnože al-Káidy. Podľa Bieleho domu bol "zodpovedný za smrť nevinných Jemenčanov a Západniarov vrátane Američanov, ale vďaka sústredeným snahám našich profesionálov z protiteroristických útvarov sme dokázali prekaziť mnoho jeho plánov na útoky". Wuhajší prišiel o život pri nedávnom americkom nálete.

Vo videozázname, ktorý už skôr zverejnila na internete odnož al-Káidy na Arabskom polostrove, teroristická sieť potvrdila jeho smrť a informovala, že jeho miesto zaujal Kásim Rajmí. Wuhajší bol pravou rukou lídra al-Káidy Ajmana Zawáhirího a kedysi aj osobným tajomníkom vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina. Denník The Washington Post napísal, že Wuhajší bol minulý týždeň cieľom útoku amerického bezpilotného lietadla patriaceho tajnej službe CIA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu