Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Krvavé boje v Groznom má údajne na svedomí brat mŕtveho vodcu teroristov

Mesto Groznyj po pouličných bojoch. Zobraziť galériu (7)
Mesto Groznyj po pouličných bojoch. (Zdroj: SITA)

GROZNYJ – Krvavý štvrtkový útok na centrum čečenskej metropoly Groznyj zosnoval brat niekdajšieho vodcu severokaukazských teroristov Achmat Umarov. Novinárom to dnes oznámil čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Achmatov brat Doku Umarov, považovaný za hlavu kaukazských islamistov, zahynul v boji s oddielmi ruskej polície tento rok v apríli. "Máme dôkazy o tom, že brat Doku Umarova útok financoval a organizoval a nesie zaň plnú zodpovednosť," vyhlásil Kadyrov. Podľa spresnených údajov ruskej polície si ozbrojená akcia vyžiadala životy štrnástich policajtov a jedenástich islamských radikálov. K útoku sa prihlásila organizácia Kaukazský emirát, ktoré do apríla Doku Umarov velil.

Mesto Groznyj po pouličných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Kadyrov oznámil, že jedným z mŕtvych policajtov je jeho blízky príbuzný, dvadsaťdvaročný Umar Kadyrov. "Prežil krásny život v mene Alaha, islamu a svojho národa," uviedol čečenský prezident. Kadyrov zároveň ohlásil tvrdý postih všetkých osôb, ktoré môžu mať so štvrtkovými akciami čokoľvek spoločné. "Absolútne nič mi nie je do mienky takzvaných ochrancov ľudských práv, ktorí mlčky sledujú vyvražďovanie miliónov moslimov v Sýrii a Iraku lietadlami NATO a bojovníkmi vycvičenými Západom," uviedol Kadyrov.

Mesto Groznyj po pouličných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa čečenského prezidenta budú z autonómnej republiky vyhostení bez možnosti návratu všetci príbuzní útočníkov, ktorí sa na ozbrojenej akcii v Groznom podieľali. Ich obydlia budú strhnuté. Vedúci čečenských okresov, v ktorých útočníci a ich rodiny žili, budú vraj zbavení funkcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu