Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nový šéf Al-Kájdy vyzval k pokračovaniu boja proti USA

Ajmán Zavahrí
Ajmán Zavahrí

KÁHIRA - Nový šéf teroristickej siete Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval svojich stúpencov, aby aj napriek smrti jeho predchodcu Usámu bin Ládina pokračovali v boji proti USA. Zavahrího výzva je podľa agentúry AP obsiahnutá vo videonahrávke, ktorá bola zverejnená v nedeľu na webe radikálov.

Zavahrí vo videonahrávke nazval Ameriku "zločineckou krajinou", ktorá skorumpovala svet. Tohtoročné protivládne povstanie v Egypte a v Tunisku označil za príležitosť pre Al-Kájdu, ako šíriť svoje posolstvo.

Zavahrí stál v čele teroristickej siete po smrti bin Ládina, ktorého začiatkom mája na severovýchode Pakistanu zlikvidovalo americké komando.

K svojim stúpencom sa šesťdesiatročný Zavahrí od svojho zvolenia do čela skupiny v júni obrátil už trikrát. V najnovšom, dvanásťminutovom posolstve vyhlásil, že moslimská svätá vojna (džihád) proti Amerike "smrťou veliteľa alebo vodcu nekončí", a stúpencov vyzval, aby "prenasledovali Ameriku", ktorá zabila vodcu bojovníkov džihádu. Vierohodnosť nahrávky podľa AP nebolo možné nezávisle overiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu