Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bin Ládin zomrel už dlho pred zásahom, tvrdí iránsky minister

Usáma bin Ládin Zobraziť galériu (2)
Usáma bin Ládin

TEHERÁN - S novou verziou smrti Usámu bin Ládina prišiel iránsky minister pre tajné služby. Vodca al-Káidy zomrel na chorobu a to dlho pred "údajným zásahom" amerického komanda, vyhlásil v pondelok Hejdar Moslehí, ktorého citovala polooficiálna tlačová agentúra FARS. Washington sa tým snaží len snaží prekryť regionálne oslabenie a odvrátiť pozornosť od domácich problémov.

Spojené štáty oznámili, že bin Ládina zabila 1. mája v pakistanskom meste Abbottabad špeciálna jednotka. Jeho telo pochovali Američania do mora menej než 24 hodín po akcii.

"Máme presné informácie, že bin Ládin zomrel už pred nejakým časom na chorobu," povedal Moslehí. 

"Pokiaľ americká armáda a spravodajské služby naozaj zatkli alebo zabili bin Ládina, prečo ho neukázali, prečo hodili jeho telo do mora?" pýta sa iránsky minister.

Washington sa podľa Mosleního zverejneným takýchto "falošných správ" snaží zatieniť svoje "regionálne oslabenie" a odvrátiť pozornosť od domácich problémov vrátane "krehkej ekonomickej situácie", uviedla FARS. O správe iránskej agentúry informoval denník USA Today.

Americké testy DNA potvrdili, že telo mŕtveho muža patrilo najhľadanejšiemu teroristovi na svete. Biely dom pritom oznámil, že nezverejní bin Ládinove posmrtné fotografie, ktoré by mohli vyvolať štvavú propagandu a násilie.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu