Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Šokujúce teórie o bin Ládinovi: Mŕtvy je už desať rokov...

BRATISLAVA - Pár dní po tom, čo americký prezident Barack Obama oznámil svetu, že špeciálne jednotky zabili obávaného teroristu Usámu bin Ládina, zahltili svet internetu rôzne teórie a fakty, ktoré pravdivosť informácií z posledných dní popierajú. Čo je na nich pravdy a ako mohol žiť Ládin nepozorovane šesť rokov v prominentnej štvrti, kým ho hľadal takmer každý vojak na zemi?

1. Usáma je mŕtvy 10 rokov

V roku 2007 šokovala svet spoveď bývalej premiérky Pakistanu Bénazír Bhuttovej. V novembrovom interview s britským novinárom Davidom Frostom vyhlásila, že teroristu bin Ládina zavraždili ešte v roku 2001, krátko po útokoch na dvojičky. Prezradila aj meno jeho vraha, ktorým mal byť Omar Sheikh. Ten údajne sedí od roku 2002 v pakistanskom väzení. Dôvodom má byť trest za únos a vraždu amerického novinára Daniela Pearla. Niektorí považujú Sheikha aj za agenta britskej tajnej služby, keďže študoval v Londýne. Súdne prieťahy v jeho prípade majú údajne na svedomí práve styky na MI6. Jeho meno sa však spomína aj v súvislosti s pakistanskou tajnou službou ISI. Zaujímavosťou je aj to, že mesiac po tom, čo televízia Al JAzeera zverejnila Bhuttovej svedectvo o smrti bin Ládina, političku zavraždili. Záznamy z interview vraj cenzurovali televízie v Británii aj Spojených štátoch. Sheihk, ktorý sa v niektorých materiáloch objavuje aj pod krycím menom Al-Hawsawi, bol podľa komisie vyšetrovania útoku na dvojičky hlavným pokladníkom tejto teroristickej akcie.

údajný bin Ládinov vrah - Omar Sheikh

Omar Sheikh
Zobraziť galériu

2. Al-Kájda je mýtus, neexistuje

Britský novinár Jason Burke a viacerí odborníci zaoberajúci sa problematikou al-Kájdy spochybňujú jej existenciu. Burke napríklad tvrdí, že americkí politici využili zopár neorganizovaných teroristov a ich útoky na to, aby vytvorili mýtus o existujúcej celosvetovej teroristickej sieti s pevným vedením bin Ládina a jasne vytvorenými bunkami v Európe, Ázii a Spojených štátoch, ktoré sú pripravené zaútočiť. Burke tvrdí, že o názve al-Kájda dokonca nevedel pred 11. septembrom ani samotný bin Ládin. Najšokujúcejšie je to, že filmové zábery po zuby ozbrojených bojovníkov vraj vznikli v jeden deň a komparzistom bolo povedané, aby si priniesli vlastné zbrane. Podľa novinára totiž nemal Ládin okrem vlastnej malej skupinky takmer žiadnych prívržencov. Obraz obávaného teroristu vraj Američanom pomohol vytvoriť jediný muž, sudánsky militant Al-Fadl. Ten dostal ako kľúčový svedok v procese s teroristami zodpovednými za útok na americkú ambasádu v deväťdesiatych rokoch ochranu ako aj štedré finančné kompenzácie. Okrem výpovede Al-Fadla podľa Burka neexistuje jediný dôkaz, že by bol bin Ládin veliteľom extrémistov. Tieto skupinky teroristov po celom svete vzájomne o svojej existencii ani nevedeli. Absolútne kľúčovou súčásťou stíhania, organizovaného FBI, bola argumentácia, že bin Ládin bol veliteľom konkrétnej organizácie, s operatívcami a bunkami po celom svete. Avšak predstava, že by niekto mohol byť členom takejto organizácie, je mýtus. "Žiadna organizácia al-Kájda neexistuje. Neexistuje žiadna medzinárodná sieť, ktorá by mala veliteľov a kádre, ochotné otrocky plniť rozkazy, organizácia, ktorá by mala chápadlá vo všetkých krajinách sveta, tajné bunky v nečinnosti, čakajúce roky na rozkaz, v Afrike, v Amerike, v Európe. Táto predstava systematickej teroristickej organizácie so schopnosťou konať organizovane neexistuje."

 

3. Odmena za bin Ládina? O dvojičkách ani slovo

Na stránke FBI, kde je údajný šéf al-Kájdy zaradený medzi desiatku najhľadanejších ľudí na planéte, nie je nikde uvedené, že by bol Ládin hľadaný za útok z 11. septembra. Dôvodom jeho hľadania sú útoky ešte z roku 1998 na americké ambasády v Keni, Nairobi a Tanzánii.

 

4. Hon na čarodejnice

Po útoku na dvojičky sa v Spojených štátoch začal lov na údajné „domáce“ teroristické bunky. Viaceré prípady však vyvolávajú skôr tragickosť bezpečnostných zložiek a naznačujú, že chceli nájsť nepriateľa za každú cenu. Profesor práva na Portlandskej univerzite David Cole si myslí, že to bol tiež lov na nepriateľa, ktorý neexistuje. „Neexistuje žiaden dôkaz, že by akákoľvek skupina v USA pripravovala akékoľvek teroristické akcie. Ani v jednom prípade od 11. septembra,“ tvrdí v dokumente odvysielanom v televízií BBC. Niektoré dôkazy, na základe ktorých obvinili desiatky ľudí v USA z terorizmu, sú až bizardné. V Detroite boli obvinení štyria Arabi, ktorých mala usvedčovať videokazeta z návštevy Disneylandu. To, že vyzerala ako klasická turistická nahrávka, malo byť práve dôkazom toho, že ide o prípravu bombového útoku. Smiech a odviazané rozhovory pred kamerou mali dokazovať pravý výzvedný charakter tohto materiálu. V Anglicku napríklad zase zatkli moslima, ktorý mal viesť výcvikový tábor teroristov. Ako sa neskôr zistilo, mal jediného zákazníka a tým bol SBS-kár nákupného centra, ktorý sa chcel naučiť brániť proti napadnutiu.

 

5. Ládinovi bojovníci nie sú praví moslimovia?

Zaujímavé sú aj zábery bojovníkov sprevádzajúcich bin Ládina, ktoré zverejnila stanica CNN. Niektorí muži totiž majú na ruke zlaté hodinky. Podľa viacerých moslimských stránok majú však moslimskí muži zakázané nosiť akékoľvek šperky zo zlata.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu