Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Počet obetí zosuvov pôdy v Číne je už 128

(Zdroj: ČTK)

PEKING - Záchranári v severočínskej provincii Šan-si ďalej pátrajú po obetiach zosuvov pôdy, ktorých šance na prežitie sú po pondelňajšom nešťastí mizivé. Obrovská masa bahna a banského odpadu, ktoré zasiahli domy ležiace v údolí v okrese Siang-fen, si doteraz vyžiadali 128 obetí a 35 zranených.

Počet ľudí pochovaných pod troskami a nánosmi je podľa miestnych úradov neznámy. Padajúca lavína, ktorá zničila nižšiu úradnú budovu, obchod a niekoľko obytných domov, podľa médií sformovala stenu vo výške troch poschodí a širokú 600 metrov.

Štátne médiá pôvodne hovorili o stovkách nezvestných, neskôr však citovali oficiálne miesta, podľa ktorých počet nie je možné určiť, kým vyšetrovanie nebude uzavreté. O aktuálnom počte 128 mŕtvych informovala v stredu čínska ústredná televízia, tlačová agentúra Sin-chua citujúca miestneho predstaviteľa uviedla, že záchranári doteraz prehľadali 70 percent trosiek nánosov.

Oficiálne miesta uviedli, že šance na prežitie sú malé. "Živí tam boli prvý a druhý deň, ale od tretieho dňa je veľmi pravdepodobné, že všetci, ktorých nájdeme, už budú mŕtvi," uviedol zdroj zo zastupiteľstva v Siang-fen. Na záchranných prácach sa podieľa viac ako 2 tisíc policajtov, hasičov a dedinčanov, podmienky v oblasti sú však zložité. "Bahno je všade. Je ťažké dostať sa tam s ťažkou technikou," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu