Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusi fakticky anektovali Južné Osetsko a Abcházsko, tvrdí Gruzínsko

TBILISI - Dohody o vojenskej a hospodárskej spolupráci, ktoré v stredu podpísalo Rusko s dvoma gruzínskymi separatistickými regiónmi, tieto územia "de facto anektovali", povedal tlačovej agentúre AFP vysokopostavený gruzínsky predstaviteľ.

"Je to hrubé porušenie základných princípov medzinárodného práva... Rusko tieto územia de facto anektuje," povedal predseda gruzínskej Rady pre národnú bezpečnosť Alexander Lomaia.

Vodcovia separatistických regiónov Južné Osetsko a Abcházsko v stredu v Moskve s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom podpísali dohody o zjednotení svojich energetických, dopravných a telekomunikačných sietí s Ruskom.

"Signatári... urobia opatrenia na zjednotenie energetických a dopravných systémov a telekomunikácií," hovorí sa v dohode. Počas slávnostnej ceremónie v Kremli Medvedev označil podpísanie dohôd za "historickú udalosť", ktorá bola logickým následkom boja dvoch provincií za nezávislosť od Gruzínska začiatkom 90. rokov.

Medvedev sľúbil dvom provinciám "vojenskú pomoc" a tiež vyhlásil, že Rusko zabráni "akémukoľvek novému vojenskému dobrodružstvu voči ním". Na základe dohody ruské vojská budú spolu so separatistickými jednotkami patrolovať abcházske a juhoosetské hranice s Gruzínskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu