Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusi vstúpili do J. Osetska ešte pred začiatkom vojny

TBILISI - Gruzínsko zverejnilo nahrávky telefonických rozhovorov, ktoré údajne dokazujú, že ruské jednotky vstúpili na územie separatistického regiónu Južné Osetsko ešte pred tým, ako gruzínska armáda začala inváziu do regiónu. Podľa vládneho vyjadrenia ide o telefonáty medzi dvoma juhoosetskými pohraničníkmi.

Hovorí sa v nich o ruských tankoch a jednotkách vchádzajúcich do oblasti dlho pred začiatkom gruzínskej invázie zo 7. augusta. Obsah nahrávok ako prvý v utorok zverejnil americký denník New York Times, gruzínsky minister vnútra Šota Utiašvili ho neskôr ponúkol spravodajskej agentúre AP.

Utiašvili vyhlásil, že nahrávky dokazujú, že "ruské ťažké vojenské stroje vstúpili na územie Gruzínska približne 20 hodín pred začiatkom vojny". "Opäť to dokazuje, že postup Gruzínska bol v sebaobrane a nie nevyprovokovaným útokom," dodal.

Ruský hovorca ministerstva zahraničných vecí Andrej Nesterenko tieto obvinenia nepovažuje za seriózne. Uviedol, že ak by došlo k masívnemu presunu jednotiek, ľahko by ho odhalili satelity štátov Severoatlantickej aliancie. "Bolo by veľmi nápomocné, ak by ponúkli takéto satelitné informácie, nám aj celému svetu. Obvinenia založené na tom, že niekoho odpočúvali a niečo začuli, skrátka nie sú seriózne," uviedol Nesterenko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu