Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (9.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá – banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Dobrý deň vám prajem. Chceli by sme si brať s manželkou hypotekárny uver a nakoľko v minulosti som mal spotrebné úvery ktoré som neplatil na čas tak som sa ocitol v bankovom registri neplatičov (úverový register) a teraz nám to robí problém aj nakoľko som úvery predčasne vyplatil a teraz nemáme žiadny uver a ani nám banka nechce poskytnúť . Chcel by som sa spýtať či je nejaká možnosť alebo ako by som mal postupovať aby ma s toho bankového registra vymazali ,nakoľko som počul že takáto možnosť je ale neviem či ta informácia je pravdivá to len ľudia hovoria a píšu . Bol som aj osobne na úverovom registri ale ako obyčajní smrteľník som nepochodil známosť tak mam smolu. Ďakujem , Martin Ďurčo

Informácie o všetkých úverových záväzkoch klienta voči banke sa evidujú v centrálnom úverovom registri bánk. Informácie o úveroch klientov sa aktualizujú na mesačnej báze. Register obsahuje informácie o platobnej histórii úverov poskytnutých bankami. Informácie o klientovi sa v bankovom úverovom registri uchovávajú po dobu trvania zmluvného vzťahu s bankou plus ďalších 5 rokov po jeho ukončení. Po uplynutí tohto obdobia sú informácie o úvere automaticky vymazané. To znamená, že o ich výmaz nemusíte žiadať osobitne. Banky ho využívajú na zistenie kvality úverovej histórie a bonity klienta a informácie o klientoch si medzi sebou navzájom vymieňajú. O výpis však môže požiadať aj klient.

2. Dobrý deň pani Černá, chcem Vás poprosiť o radu. S bývalou manželkou sme si brali úver na bývanie zo SLSP. Tento úver bol na 10 rokov. Asi po 5 rokoch sme sa rozviedli, neskôr sme mali súd na vysporiadanie BSM. Ex zostala bývať v dome na ktorý sme si brali ten úver. Zostal tam ešte zostatok cca 5000 eur a súd schválil zmier, že do výlučného vlastníctva sa PRIKAZUJE zostatok úveru bývalej žene. Ja som s týmto rozsudkom utekal do banky nech ten úver pripíšu bývalej. Banku nezaujímal žiadny súdny príkaz, úver sme si brali spolu tak sa máme dohodnúť. Riešenie nám dali také že ex si musí nájsť ručiteľa a ak jej to vydá z príjmu tak to dajú preč z môjho účtu. Bývalá ten úver riadne spláca ale teraz si chcem ja zobrať hypotéku ale mne tam figuruje 130 eurova splátka. Môj právnik ju viac krát vyzval aby si to vyriešila ale jej to vyhovuje. Mne keď rátali bonitu v banke automaticky mi tam zarátali tých 130 eur a ja s tým už vlastne nič nemám. Súdiť sa už nechcem a dohodnúť sa nedá. Ďakujem Andrej z Nitry

V takýchto prípadoch, keď dôjde medzi rozvedenými manželmi k dohode o vysporiadaní BSM, zvyčajne býva riešením prebratie úveru jedným z manželov. Podmienkou, je, že ten, ktorý dlh prevezme, musí mať zdroje na to, aby mohol úver ďalej splácať. Ďalším možným riešením je náhrada bývalého partnera novým spoludlžníkom. Pre oba prípady platí, že nové podmienky musí odsúhlasiť banka. V prvom rade sa musíte dohodnúť s manželkou. Banka vám jasne definovala svoje podmienky. Ak sa s manželkou nedohodnete, riešením je aj predaj nehnuteľnosti a predčasné splatenie úveru.

3. Dobry den pani Cerna, potrebujem poradit ako dalej postupovat. Este v novembri sme s manzelom poziadali v TB o vydanie dodatkovej kreditnej karty k mojmu uctu, kedze manzel je disponent. Odvtedy marne cakame, kedy nam kartu vydaju. Udajne sa viackrat stratila nasa ziadost a karty stale niet. Nasa osobna bankarka nam vzdy len povie lebo odpise, ze vec riesi uz neviem s akymi nadriadenymi, ale stale nic. Medzicasom uz je problem sa jej dovolat alebo odpise na kazdy druhy mail. Manzel uz bol aj na sluzobke... uplne bez prostriedkov, nakolko vlastnime len tento ucet. Dakujem, Jana Celkova.

Banka nemá dôvod postupovať tak, aby vo veci nekonala, alebo konala s neprimeranými prieťahmi. Odporúčam vám navštíviť osobne pobočku banky a hovoriť, pokiaľ to pôjde, s nadriadenými vašej osobnej bankovej managerky. Odporúčam vám tiež požiadať banku o písomné stanovisko k vysvetleniu postupu. Ak nebudete so stanoviskom a ďalším postupom banky spokojná, obráťte sa na nás podaním podnetu a to písomne, alebo osobnou návštevou na adrese: Rajská ul. 15/A, 811 01 Bratislava, tel. 02/ 57205 309, fax. 02/ 57205 315, e-mail: ombudsman@bankovyombudsman.sk, osobné návštevy: každú stredu od 9.00 – 17.00 hod.

4. Dobry den,chceli by sme kupit starsi RD a potrebujeme uver,problem je v tom,ze nepracujem na slovensku,robim v rakusku na zivnost,som opatrovatelka,prijem viem dokladovat danovym priznanim v rak. aj na slovensku,obratila som sa naVUB a na Slovensku sporitelnu,ale tam mi je dan.priznanie na nic....mam sa obratit na dalsie banky,alebo to bude vsade rovnake? dakujem

Úver na bývanie sa dá získať aj vo vašom prípade, aj keď pravdepodobne nebudete mať toľko možností. Odporúčam vám navštíviť aj iné banky, prípadne hypotekárne centrá a informovať sa na podmienky získania úveru v iných bankách. Každá banka má individuálne postavené podmienky pre jednotlivý typ klienta.

5. V médiách som sa dočítala o opatreniach vlády, ktoré umožnia porovnať poplatky v bankách. Odkedy to bude možné? Som nespokojný so zmenou mesačných poplatkov za balík služieb vo svojej banke. Chcem ju zmeniť. Ďakujem, Andrej z Rožňavy

Ide len o zámer MF SR, ktorý nenadobudol platnosť a pred nadobudnutím jeho platnosti je ešte proces schvaľovania v parlamente. Návrh sa stretol s odmietavým postojom bánk, pretože je podľa bánk odborne nezvládnutý a ministerstvom nastavené parametre balíka budú viesť k jeho vysokej cene.

Ak chcete zmeniť banku môžete tak urobiť kedykoľvek. Pri výbere Vám môžu pomôcť aj porovnávacie stránky (www.mbpoint.sk, alebo www.financnahitparada.sk). Pri samotnej zmene banky môžete využiť aj formulár, ktorý Vám zjednoduší presun účtov (www.sbaonline.sk/presun-uctov)

6. Pani Černá, ako je možné, že banky do svojich balíkov zahrnuli iba domáce prevodné príkazy, napriek tomu, že im európske orgány nariadili spoplatniť prevod cezhraničný prevod v rovnakej cene a ak bankový balík služieb zahŕňa domáce prevodné príkazy, mali by obsahovať aj cezhraničné prevody v eurách?

Mám rovnaký problém, pretože mi banka prevody do zahraničia spoplatňuje nad rámec balíka.

Podľa európskej legislatívy by mal klient za prevod eur do zahraničia zaplatiť banke rovnaký poplatok ako za domáci prevodný príkaz. Nariadenie hovorí o cenách regulovaných prevodov, nie však o obsahu balíkov služieb. Banky tomuto nariadeniu prispôsobili cenníky. Pri výklade legislatívnych nariadení však vznikli rôzne pohľady na ich interpretáciu. Dokonca sa na ich výklade nezhodnú ani právnici bánk. Aktuálna situácia je taká, že súlad aktivít konkrétnej banky s nariedením robí regulátor, v našom prípade Národná banka Slovenska. Je potrebné počkať si na jej vyjadrenie.

7. Dobrý deň, pani ombudsmanka, s manželom sme sa dostali do nepríjemnej a v tejto chvíli pre nás neriešiteľnej situácie. Nezvládame splácať pôžičky, kvôli tomu, že muž je od novembra minulého roku nezamestnaný. Máme hypotekárny úver, so splácaním ktorého budeme tento mesiac meškať. Úver čerpáme od roku 2007. Máme dve malé deti a sme z toho veľmi vystresovaní. Zatiaľ sme len informovali písomne banku, o našej situácii a žiadali o odklad splátok. Bolo to správne? Čo máme robiť? Všade čítame, že k nám banka bude ústretová, ale zatiaľ sme nedostali ani odpoveď. List sme posielali pred dvomi týždňami. Vopred ďakujeme za radu. Mária H.

Postupujete správne, oslovili ste banku a vyzerá to tak, že aj včas. Odporúčam navštíviť banku osobne a dohodnúť sa s nimi na ďalšom postupe. V prípade, že hypotekárny úver čerpáte len krátko je pre vás výhodnejšie zníženie splátok, ako ich odklad. Pri odklade takto krátko čerpaného úveru by vám banka odložila len istinu, úroky by ste platiť museli. Tie sú v prípade krátko čerpaných úverov vysoké. Aj keď nepoznám do detailov vašu životnú situáciu, podľa toho, čo ste popísali vám odporúčam požiadať banku skôr o zníženie splátok na určitý čas. 8. Pani, Černá, zaujíma ma, či môžem hypotekárny úver splatiť iný hypotekárnym úverom?

Nie, nie je to možné. Splatiť hypotekárny úver môžete len iným úverom na bývanie (napr. spotrebiteľským úverom založeným nehnuteľnosťou).. Odporúčam vám však zistiť si pred naplnením zámeru všetky informácie potrebné na tento úkon. Hlavne sa informujte na výhodnosť takéhoto postupu ako aj výšku sankcie za predčasné splatenie úveru.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu