Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slováci vyzývajú vládu: Chceme štátny smútok za Paľa Demitru!

Množstvo ľudí je za štátny smútok pre Paľa Demitru Zobraziť galériu (3)
Množstvo ľudí je za štátny smútok pre Paľa Demitru (Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA – Od tragickej smrti hokejovej legendy Pavla Demitru (†36) v lietadle neuplynul ani týždeň a internet už zaplavili výzvy obyčajných ľudí na vyhlásenie štátneho smútku. Na sociálnej sieti vznikla komunita Štátny smútok za PAĽA DEMITRU, ktorú za šesť dní podporilo už takmer 28 tisíc ľudí a v jej snahe jej pomáhajú aj iné médiá, medzi inými aj Fun rádio. Hovorca vlády však informácie o možnosti vyhlásiť štátny smútok zatiaľ nemá.

Po spontánnom smútočnom zhromaždení v Trenčíne v deň tragédie zorganizovali fanúšikovia Demitru pietne spomienky aj v ďalších mestách. Napísali nám viacerí čitatelia, ktorí sú presvedčení, že vyhlásenie štátneho smútku je na mieste. Komunita na Facebooku Štátny smútok za PAĽA DEMITRU apeluje na vyhlásenie štátneho smútku za Dema. Keď sme sa hovorcu vlády Rada Baťa opýtali, či vláda plánuje smútok vyhlásiť, dostali sme takúto odpoveď. „A prečo by mal byť vyhlásený?“ Potom však doplnil: „Majú na pláne to riešiť, ale zatiaľ nemám ďalšie informácie.“

Paľo Demitra zahynul počas leteckého nešťastia

Slováci vyzývajú vládu: Chceme
Zobraziť galériu (3)


O tom, či bude štátny smútok vyhlásený, rozhoduje vláda od roku 2006, ak ide o úmrtie prezidenta, predsedu vlády alebo premiéra krajiny. Vyhlásiť ho však môže aj v prípade, „ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život a o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zahynuté osoby,“ píše sa na stránke ministerstva vnútra. „Takouto osobou bol určite aj hokejista Pavol Demitra! Preto sme sa rozhodli, že chceme, aby Vláda SR vyhlásila štátny smútok!“ vychádza komunita zo znenia zákona vo výzve na sociálnej sieti.

Komunita Štátny smútok za PAĽA DEMITRU
Komunita na Facebooku Štátny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)


Vzniknutá komunita dáva ľuďom možnosť vyjadriť svoj názor na túto iniciatívu. K výzve sa okrem verejnosti pripojili aj niektoré médiá. Medzi nimi aj moderátori Fun rádia. „My si dovolíme priamo apelovať na Vládu SR, že Slovensko utrpelo tak intenzívnu a viditeľnú citovú stratu, že to by naozaj nemuselo byť vôbec zlé, práve naopak,“ vyhlásil vo vysielaní moderátor Marcel. „Štátny smútok by si Paľo Demitra zaslúžil, som si istý,“ uviedol jeho kolega Junior.

Výzva navrhuje vyhlásiť štátny smútok v deň verejnej rozlúčky so zosnulým Paľom Demitrom, teda vo štvrtok 15. septembra.



Myslíte si, že vláda by mala vyhlásiť štátny smútok alebo ste opačného názoru? Napíšte nám na tipy@topky.sk alebo pošlite SMS, MMS na číslo 0904 117 346.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu