Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prvé filmy z prehliadky PANORÁMA

PANORÁMA
PANORÁMA

Hlavnou nesúťažnou prehliadkou dlhometrážnych filmov na XV. ročníku medzinárodného filmového festivalu Artfilm bude PANORÁMA.

Jej ambíciou je priniesť slovenským divákom najzaujímavejšie snímky z celého sveta, dokumentovať najaktuálnejšie trendy svetovej kinematografie. Už dnes je potvrdená väčšina filmov, ktoré organizátori do sekcie Panoráma vybrali.

Porotca hlavnej medzinárodnej súťaže tohtoročného Artfilmu Jafar Panahi sa predstaví svojou čerstvou sociálne ladenou snímkou Offside (Ofsajd) o iránskych ženách, ktoré podľahli čaru futbalu, ale podľa prísnych moslimských zákonov nemajú povolený vstup na futbalové štadióny. Ofsajd získal na minuloročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne Grand Prix poroty - Strieborného medveďa.

Kythera, vztahova dráma maďarského režiséra a scenáristu Pétera Mészárosa o umieraní lásky v šedi všedných dní, je inšpirovaná Watteauovým obrazom L'Embarquement pour Cythere.

Artfilm vlani uviedol snímku Slnko jedného z najvýznamnejších ruských filmárov súčasnosti Alexandra Sokurova. Tohto roku ponúkne jeho najnovší opus - dokumentárny film Elegia žizni. Rostropovič. Višnevskaja (Elégia života: Rostropovič, Višnevskaja) o veľkom ruskom hudobnom skladateľovi Mstislavovi Rostropovičovi a jeho manželke Galine Višnevskej.

Až štyri ocenenia si z minuloročného festivalu v Locarne odniesla dráma Das Fräulein (Slečna). Scenáristka a režisérka Andrea Staka získala aj švajčiarsku národnú filmovú cenu za scenár. Mirjana Karanović hrá Srbku Ruzu, ktorá žije tridsať rokov v Zurichu. Jej pokojný život naruší a navždy zmení príchod krajanky Any (Marija Skarcić).

Osobitnú Grand Prix poroty benátskeho filmového festivalu a ďalšie štyri ceny si z benátskeho Lida vlani odniesol film scenáristu a režiséra Mahmata-Saleha Harouna z Čadu Daratt (Vyprahnutosť). Keď po skončení občianskej vojny vláda vyhlásila amnestiu vojnových zločinov, prikázal Gumar Abatcha svojmu šestnásťročnému vnukovi Atimu, aby vyhľadal vraha svojho otca a pomstil sa...

Rodičia thajského filmára Apichatponga Weerasethakula boli lekári. Na nich a na svoje detstvo v nemocnici si spomína vo svojráznom filme Syndromes and a Century (Syndrómy a storočie) , ktorý tiež vlani uviedol benátsky festival v hlavnej súťaži.

A do tretice: benátska Mostra 2006 uviedla v prehliadke Horizonty aj indonézsku filmovú operu scenáristu a režiséra Garina Nugroha, držiteľa cien z festivalov v Berlíne, Locarne, Singapure a Tokiu, s názvom Opera Jawa. Režisér Nugroho sa inšpiroval eposom Ramajána zo Sanskritu a vo svojom filme-opere o ľúbostnom trojuholníku dedinských hrnčiarov majstrovsky spája tradičnú hudbu, choreografiu a filmovú scénografiu s modernými prvkami.

Nesúťažná festivalová prehliadka PANORÁMA uvedie aj filmy:

OFFSIDE (Ofsajd), r. Jafar Panahi, Irán 2006, 88 min.
KYTHERA, r. Péter Mészáros, Maďarsko 2006, 78 min.
ELEGIA ŽIZNI. ROSTROPOVIČ. VIŠNEVSKAJA (Elégia života: Rostropovič, Višnevskaja) , r. Alexander Sokurov, Rusko 2006, 101 min.
DAS FRÄULEIN (Slečna) , r. Andrea Staka, Nemecko - Švajčiarsko - Bosna a Hercegovina 2006, 81 min.
DARATT (Vyprahnutosť) , r. Mahamat-Saleh Haroun, Francúzsko - Čad - Rakúsko 2006, 90 min.
SYNDROMES AND A CENTURY (Syndrómy a storočie) , r. Apichatpong Weerasethakul, Thajsko - Francúzsko - Rakúsko 2006, 102 min.
OPERA JAWA, r. Garin Nugroho, Indonézia - Rakúsko 2006, 120 min.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu