Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Incest v Rakúsku: Roky bez denného svetla, deti videli pôrody aj zneužívanie!

Josef F. väznil a zneužíval svoju dcéru celých 24 rokov. Zobraziť galériu (4)
Josef F. väznil a zneužíval svoju dcéru celých 24 rokov. (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - "Štvrťstoročné martýrium", "Horšie ako filmový horor", "Detstvo bez denného svetla" - podobnými titulkami informujú rakúske médiá o prípade dlhoročného väznenia a zneužívania dcéry vlastným otcom, ktorý odhalili policajti v nedeľu v dolnorakúskom meste Amstetten.

Polícia spolu so šokovanou verejnosťou si kladie otázku: Ako je niečo také vôbec možné, ako to, že utrpenie obete trvalo dlhých 24 rokov a nikto si nič nevšimol? V pokusoch o odpoveď dochádzajú k záveru, že ide o zásadné systémové zlyhanie.

V súčasnosti 73-ročný despotický otec Josef F. držal od augusta 1984 svoju dnes už 42-ročnú dcéru v pivničnej miestnosti menšej bytovky neďaleko centra mesta. Ešte dlhšie dcéru sexuálne zneužíval – od jej jedenástich rokov – a je takmer isté, že je otcom jej siedmich detí, z ktorých žije šesť. Tri z detí boli po celý svoj doterajší život zavreté spolu s matkou v podzemnom úkryte, ďalšie tri - zrejme pre nedostatok miesta v pivnici - ich otec a dedko v jednej osobe "adoptoval" spolu s manželkou, ktorá vraj nič netušila. Relatívne normálne ich vychovával v byte nad pivnicou.

Vchod do podzemného úkrytu.
Incest v Rakúsku: Roky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Kriminalisti poukazujú hlavne na jeden aspekt prípadu, ktorý je podľa nich úplne nový: páchateľ si pre čiastočné zamaskovanie svojich činov vymyslel legendu, ktorú doteraz nikto nepoužil. Dcéru, ktorá bola nahlásená úradom ako nezvestná, donútil v prípade troch detí napísať list, že sa o ne nemôže sama starať a prosí rodičov, aby ich prijali a vychovali. S týmito listami boli deti vo veku deväť až 15 mesiacov postupne "nájdené" pred dverami domu.

Je neuveriteľné, že tento výmysel, zvlášť preto, že sa opakoval, nebol nikomu nápadný a úrady deti bez problémov zaregistrovali ako adoptované, prípadne zverené do príbuzenskej starostlivosti. Občasné kontroly sociálneho úradu nezistili žiadne problémy, pretože "nad pivnicou" boli údajne vychovávané prísne, ale poriadne. Správali sa veľmi slušne a zdvorilo, rovnako ako ich „starí rodičia“ a nikto s nimi vraj nemal žiadne problémy.

Malá kúpelnička v podzemnom úkryte.
Incest v Rakúsku: Roky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Inak to bolo v „podzemí“. Tam páchateľ síce vybudoval pomerne prijateľné hygienické podmienky, no dcéra a jej tri deti, ktoré tam boli väznené s ňou, nemohli stiesnené priestory nikdy opustiť. Deti, o ktorých existencii nemal nikto ani potuchy, nechodili nikdy do školy, nemali žiadnu lekársku starostlivosť a nikdy nevideli denné svetlo. Museli byť zrejme svedkami opakovaného zneužívania matky, rovnako ako pôrodov ďalších detí.

Práve pre absenciu zdravotnej starostlivosti jedno z detí krátko po pôrode zomrelo a vážne ochorenie jedného z dievčat viedlo nakoniec k odhaleniu otrasného prípadu. Keď 19-ročné dievča upadlo do bezvedomia, uprosila vraj dcéra otca, aby ju odviezol do nemocnice. To bolo 19. apríla. Až vtedy na popud lekárov, ktorým sa zdalo divné, že chorá nemá žiadne doklady a vlastne vôbec "neexistuje", zasiahla polícia.

Nevšímavosť susedov, okolia, ale aj úradov alebo učiteľov v škole je zrejme hlavnou príčinou toho, že sa podobné prípady môžu vôbec stať, a hlavne, že môžu tak dlho trvať, zhodujú sa prvé ohlasy. Zdôraznil to v televíznom rozhovore aj minister vnútra Günther Platter: "Treba sa pozerať, neodvracať pohľad. Spoločnosť musí byť bdelá, polícia potrebuje partnerov."

Komentáre sa zhodujú v tom, že rešpekt k súkromnému životu spoluobčanov je dôležitý, ale musí mať aj svoje hranice a nesmie prerásť do ľahostajnosti a nevšímavosti. "Po tomto prípade nebude možné vrátiť sa ku každodennému bežnému životu, celá krajina sa musí pýtať, čo tu nie je v poriadku," napísal denník Der Standard.

Chronológia: Kauza v Amstettene sa začala 28. augusta 1984 >>

Amstetten, rakúsko, otec väznil a zneužíval dcéru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu