Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ženatý český herec rozbil dva vzťahy: Zamiloval sa do kolegyne!

Jan Kraus Zobraziť galériu (4)
Jan Kraus (Zdroj: ČT)

PRAHA - Zasiahlo ho to ako blesk! Keď sa však Jan Kraus zamiloval do kolegyne Ivany Chýlkovej, mal ženu a dve deti a ona tiež nebola voľná...

Český herec, publicista a dramatik Jan Kraus je zároveň súčasnou moderátorskou špičkou v talkshow. Známy sa stal aj ako sarkastický glosátor spoločenského diania.

Galéria: Jan Kraus

Jan Kraus sa narodil 15. augusta 1953 v Prahe. Je synom publicistu a osvienčimského väzňa Ota Krausa. V detstve sa mu páčili kone, chodil pravidelne na brigády a staral sa o ne. Neskôr sa zapísal na gymnázium, po vylúčení ho doštudoval večerne. Okrem toho je absolventom kurzu účtovníctva a daňového poradenstva. V 90. rokoch minulého storočia si vyskúšal aj rolu podnikateľa.

Hoci herectvo nikdy neštudoval, vďaka talentu získaval filmové roly s ľahkosťou. Už ako dieťa hral vo filmoch Ukradená vzducholoď (1966) a Happy end (1967), takisto sa objavil aj vo filme Juraja Hertza Spalovač mrtvol (1968) po boku skvelého Rudolfa Hrušínskeho či v detskom filme Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970).

Jiří Dohnal, Jan Kraus a Lubomír Lipský
Zobraziť galériu (4)
Jiří Dohnal, Jan Kraus a Lubomír Lipský  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Režisér Václav Vorlíček natočil v roku 1971 snímku s názvom Dívka na koštěti, ktorá bola príjemným úletom do sveta fantázie. Rola darebáka v triu nespratníkov sa ušla aj Janovi Krausovi. "Kúzliace trio pubertiakov v zložení Rousek, Adámek, Bujnoch ma bavilo oveľa viac ako celá rozprávková ríša a o dosť viac ako Saxana s Honzom. Detské spomienky na predĺženú ruku, babské ucho a na Krištofa Kolumba cestujúceho vodovodom zo mňa stále ešte nevyprchali," zaspomínal si herec.

Ďalšími úspešnými filmami, v ktorých Kraus účinkoval, sú Což takle dát si špenát (1977), televízny rozprávkový seriál Arabela (1979), Krakonoš a lyžníci (1980), alebo Černí baroni (1992). Zahral si tiež v mnohých televíznych filmoch či seriáloch, v 90. rokoch 20. storočia napríklad v humoristickom cykle Tuzemský konzumní (1993) alebo Dvaadvacítka (1998).

Ako herec nikdy nebol prototypom kladného hrdinu. Raz sa mu pošťastila rola pohraničníka, ktorý spoločne s ďalšími vojakmi chráni štátnu hranicu pred imperializmom. V postave dobrého vojaka ostatných prehovára, aby radšej nikam neemigrovali. A keď mal monológ smerom k mužstvu, tak sa jeho kolegovia herci zvíjali od smiechu.

V roku 2000 sa objavil aj v poeticko-mýtickej filmovej snímke Martina Šulíka Krajinka. Vytvoril jednu z hlavných úloh vo filme Musím tě svést (2002), kde si zahral po boku svojej partnerky Ivany Chýlkovej.

Ivana Chýlková a Jan Kraus
Zobraziť galériu (4)
Ivana Chýlková a Jan Kraus  (Zdroj: ČT)

Ako moderátor v populárnej televíznej talkshow už roky spovedá svojich hostí sediacich na červenej pohovke. Bol porotcom talentovej súťaže Česko-Slovensko má talent. Moderoval aj reláciu Show Jana Krause na jednej z českých komerčných televízii.

Na Slovensko prišiel herec v októbri 2015 uviesť filmovú novinku Wilsonov, ktorá vznikla v réžii Tomáša Mašína. Zloducha Witticha podal Kraus s patričnou chuťou a hravosťou. O rok neskôr moderoval 24. ročník filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach. Populárny herec je aj autorom kníh Uvolněte se, prosím (2005), Pravdu, prosím! (2006), Bez obáv, prosím! (2007) a Můj soukromý buzynes (2018).

Obľúbený moderátor Jan Kraus je otcom štyroch detí. Dvoch synov má s kolegyňou Janou Krausovou, s ktorou bol ženatý, kým nestretol Ivanu Chýlkovú. S ňou má ďalšieho syna a priznal aj jedného nemanželského. 

Chýlkovú spoznal na nakrúcaní v prvej polovici 90. rokov a okamžite ju začal dobýjať. „Honza sa musel veľmi snažiť, kým ma presvedčil,” povedala k tomu kedysi Ivana. Okrem toho, že on bol ženatý, ona vtedy tvorila pár s Karlom Rodenom. Herci si nakoniec partnerky prehodili – Jan Kraus je s Ivanou Chýlkovou doteraz, Karel Roden a Jana Krausová sa rozišli po 20 spoločných rokoch. 

Jan Kraus s Ivanou Chýlkovou a synom Jáchymom
Zobraziť galériu (4)
Jan Kraus s Ivanou Chýlkovou a synom Jáchymom  (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Jan Kraus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu