Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prísna profesorka z Harryho Pottera: FOTO z dávnej minulosti... Spoznávate ju?

Maggie Smith Zobraziť galériu (5)
Maggie Smith (Zdroj: Warner Bros. )

LONDÝN - Herečka Maggie Smith je pre mnohých hlavne profesorka McGonagallová zo série Harry Potter. Veľká osobnosť britskej hereckej scény je však aj dvojnásobnou držiteľkou Oscara za filmy Najlepšie roky slečny Jean Brodieovej a Apartmán v Kalifornii.

Margaret Natalie Smith sa narodila 28. decembra 1934 v Illforde v Spojenom kráľovstve. Hereckú kariéru začínala ako členka Dramatického krúžku Oxfordskej univerzity. Neskôr svoj talent predviedla na doskách britského Národného divadla, slávneho londýnskeho West Endu i na americkom Broadwayi.

Galéria: Maggie Smith

Prvou výraznou filmovou úlohou Maggie Smith bola rola oddanej sekretárky Meadovej v komediálnej dráme The V.I.P.s (Vplyvní ľudia, 1963). Nasledovala úloha Desdemony vo filmovej verzii Shakespearovho Othella (1965), za ktorú bola prvýkrát nominovaná na Oscara i Zlatý glóbus.

Maggie Smith v roku 1958
Zobraziť galériu (5)
Maggie Smith v roku 1958  (Zdroj: Ealing Studios)

Maggie Smith v roku 1955
Zobraziť galériu (5)
Maggie Smith v roku 1955  (Zdroj: Nathional Theatre of GB production)

Vynikajúci, Oscarom aj cenou BAFTA ocenený výkon predviedla v hlavnej roli učiteľky v dievčenskej škole v dráme The Prime of Miss Jean Brodie (Najlepšie roky slečny Jean Brodieovej, 1969). Následne zažiarila ako výstredná teta Augusta, o ktorej dobrodružnej ceste okolo sveta rozpráva komédia podľa románu Grahama Greena Travels with My Aunt (Cestovanie s tetou, 1972).

Druhú Cenu Akadémie i Zlatý glóbus získala talentovaná herečka za film California Suite (Apartmán v Kalifornii, 1978). Cenou BAFTA bola Maggie Smithová ocenená za rolu ambicióznej manželky v komédii A Private Function (Súkromná slávnosť, 1984) a tiež za úlohu gardedámy Charlotte Bartlettovej v úspešnej dráme A Room with a View (Izba s vyhliadkou, 1985).

Prísna profesorka z Harryho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NFFC)

Do povedomia mnohých divákov sa sympatická herečka dostala vďaka úlohe profesorky Minervy McGonagallovej vo filmových spracovaniach príbehov o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Prísne vyzerajúcu, ale spravodlivú a obľúbenú profesorku stvárnila vo všetkých ôsmich filmoch (2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2011).

K úspešným snímkam Maggie Smith patria tiež Gosford Park (2001), My House in Umbria (Môj dom v Umbrii, 2003) alebo Ladies in Lavender (Dámy v rokoch, 2004). V posledných rokoch sa herečka stala hviezdou britského televízneho seriálu Downton Abbey (Panstvo Downtown, 2010 – 2013), ktorý si po celom svete získal milióny nadšených divákov a veľmi priaznivé ohlasy od kritiky.

Prísna profesorka z Harryho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Carnival Film & Television)

Prvým manželom Maggie Smithovej bol herec Robert Stephens, majú spolu 2 synov, ktorí sa venujú hereckej profesii. S druhým manželom, scenáristom Beverley Crossom, žila až do jeho smrti v roku 1998. V roku 1970 bola Smithová ocenená Radom britského impéria a v roku 1990 dostala šľachtický titul dame, čo je ženský ekvivalent sira.

Viac záberov nielen zo začiatkov kariéry tejto herečky nájdete v galérii vyššie. 

Viac o téme: Maggie Smith
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu