Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Martina Moravcová: Z najúspešnejšej slovenskej plavkyne šťastná mamina

Martina Moravcová Zobraziť galériu (7)
Martina Moravcová (Zdroj: TASR)

DALLAS - Plavkyňa Martina Moravcová má na svojom konte množstvo úspechov. Profesionálnu kariéru ukončila v roku 2012, ale stále organizuje plavecké kempy. Brunetka je dvojnásobnou maminou a jej dcérka možno pôjde v jej stopách.

Martina Moravcová sa narodila 16. januára 1976 v Piešťanoch. Od útleho veku mala blízko k vode, pretože plávaniu sa venovali aj jej rodičia mama Darina i otec Karol

Na medzinárodnej scéne prvýkrát zažiarila v roku 1991, keď na juniorských majstrovstvách Európy v Antverpách vybojovala dva cenné kovy. Už ako 16-ročná okúsila olympijskú atmosféru, na OH 1992 v Barcelone bola najmladšou členkou česko-slovenskej výpravy. Na ďalších štyroch olympiádach štartovala už ako reprezentantka SR.

Martina Moravcová: Z najúspešnejšej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Martina má vo svojej zbierke 67 medailí z vrcholných podujatí vrátane dvoch strieborných z OH 2000 v Sydney, šesťkrát sa stala najúspešnejšou športovkyňou Slovenska. Je sedemnásobnou majsterkou sveta v krátkom bazéne a 19-násobnou európskou šampiónkou. Z kontinentálnych šampionátov v dlhom bazéne vylovila tri zlaté medaily.     

Na olympiáde v Sydney sa tešila zo striebra na 100 m motýlik a 200 m voľný spôsob. Mimoriadne úspešne si počínala na podujatiach Svetového pohára, na ktorých vybojovala 105 zlatých medailí, trikrát sa stala celkovou víťazkou prestížneho seriálu. Počas kariéry vytvorila tri svetové, 16 európskych a 207 slovenských seniorských rekordov.

Martina Moravcová: Z najúspešnejšej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Slovensko reprezentovala Martina Moravcová  na siedmich MS v dlhom bazéne (medailová bilancia 0-3-2), na ôsmich MS na krátkom bazéne (7-5-5), na deviatich ME v dlhom bazéne (3-10-1) a na desiatich ME v krátkom bazéne (19-8-2). Aktívnu kariéru oficiálne ukončila v decembri 2012, na plávanie však nezanevrela. Každé leto sa vracia z Dallasu do Piešťan, kde organizuje letné kempy pre talentované deti.

Ona sama je už dvojnásobnou maminou. Má dcérku Karolínu, ktorá tiež miluje plávanie, a syna Miška. Dá sa povedať, že je mamou na plný úväzok, no vo voľnom čase sa stále rada venuje trénovaniu. Každé leto tiež organizuje plavecký kemp pre pretekárov aj deti. 

Martina Moravcová: Z najúspešnejšej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: martinamoravcova.com)

Viac o téme: Martina Moravcová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu