Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvážna matka kráľovnej Alžbety: Urodzeného princa odmietla... Dvakrát!

Alžbeta I. Zobraziť galériu (12)
Alžbeta I. (Zdroj: Sir Gerald Kelly)

LONDÝN - Alžbeta I., neskôr titulovaná ako kráľovná matka, bola jedným z najdlhšie žijúcich členov kráľovskej rodiny. Pritom sa vôbec nechcela stať jej súčasťou. Keď si ju vyhliadol princ Albert, neskorší kráľ Juraj VI., odmietla ho. Dokonca dvakrát! Nakoniec sa však za neho vydala. Dnes v Británii vládne ich staršia dcéra Alžbeta.

Alžbeta Angela Marguerite Bowes-Lyon sa narodila 4. augusta 1900 v urodzenej rodine. V roku 1921 ju o ruku požiadal princ Albert, syn vtedajšieho kráľa Juraja V. Ona ho však odmietla, pretože sa obávala, že „už nikdy nikdy nebudem môcť myslieť, rozprávať a konať, ako cítim, že by som chcela.”

Odvážna matka kráľovnej Alžbety:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Zrejme mnohé dievčatá by skočili po možnosti stať sa členkami kráľovskej rodiny, no Alžbeta taká nebola. Princ však vyhlásil, že žiadnu inú si nevezme, a tak mladé dievča navštívila aj jeho matka. Tá potom odchádzala tiež presvedčená, že jej syn môže byť šťastný len s touto ženou. No rozhodla sa nijako nezasahovať. 

Dvojica sa potom stretla na svadbe Albertovej sestry a on sa rozhodol po nejakom čase svoju žiadosť zopakovať. Alžbeta však trvala na svojom a vytúžené áno mu nepovedala. Súhlasila až o rok neskôr. Hoci predtým sa vyžadovalo, aby sa princovia ženili len s členkami kráľovských rodín a ona bola „len” urodzeného pôvodu, ich svadba sa politicky vnímala ako krok k modernizácii. 

Odvážna matka kráľovnej Alžbety:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Princ Albert bol mladším synom vládnuceho kráľa a po otcovej smrti sa na trón posadil jeho starší brat Edward. Ten sa však rozhodol vziať si za ženu rozvedenú Američanku, a tak svoj nárok stratil – ako kráľ bol totiž aj hlavou anglikánskej cirkvi a jej predstavitelia nechceli pripustiť, aby sa rozvedená Wallis Simpson stala kráľovnou. 

A tak Bertie nastúpil na trón ako Juraj VI. a Alžbeta sa stala jeho kráľovnou aj doslova. Boli korunovaní za kráľa a kráľovnú Veľkej Británie, Írska a britských kolónií, cisára a cisárovnú Indie. Problémom bolo jeho zajakávanie, ktoré na radu svojej manželky a iných radcov vyriešil pomocou Lionela Logua, o čom bol aj film Kráľova reč s Colinom Firthom v hlavnej úlohe. Alžbetu stvárnila Helena Bonham Carter. 

Kráľovná matka v roku 1985 so svojimi vnúčatami
Zobraziť galériu (12)
Kráľovná matka v roku 1985 so svojimi vnúčatami  (Zdroj: TASR)

Kráľovná matka, kráľovná Alžbeta II. a rodina princa Charlesa v roku 1984
Zobraziť galériu (12)
Kráľovná matka, kráľovná Alžbeta II. a rodina princa Charlesa v roku 1984  (Zdroj: TASR)

Alžbeta začala byť po smrti svojho manžela v roku 1952 titulovaná ako kráľovná matka, keďže na trón zasadla jej dcéra Alžbeta II. Tá vládne dodnes. Alžbeta I. zomrela v marci 2002 vo veku 101 rokov. 

Viac o téme: Kráľovná matkaAlžbeta I.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu