Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Voľby ohrozuje korupcia, polícia koná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Pred nadchádzajúcimi voľbami polícia aktívne operatívne vyhľadáva informácie o možnej volebnej korupcii, prípadne o snahách narušiť priebeh volieb.

Ako ďalej uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl, obdobne polícia vyhodnocuje aj všetky zverejnené informácie v médiách, prípadne v internetovom prostredí. V tejto súvislosti polícia vyzýva každého, kto by mal informácie či už o volebnej korupcii alebo iných okolnostiach v súvislosti s protiprávnym konaním, aby ich oznámil na telefónnom čísle 158, prípadne osobne alebo emailom na expozitúry Národnej kriminálnej agentúry.

Polícia pripravila opatrenia v súvislosti s udržaním verejného poriadku počas volieb či zabránením narušenia priebehu volieb. "Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel sa zúčastňuje na zasadnutiach Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán pre koordináciu týchto opatrení, prípadne k operatívnemu prijímaniu aktuálnych opatrení v rámci činnosti Policajného zboru," dodal Wäldl.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov, ich predsedov a poslancov, sa uskutočnia v sobotu 4. novembra od 7:00 do 22:00. Svoje voličské právo môže v 5 968 volebných miestnostiach (okrskoch) využiť približne 4 435 000 voličov. Priebežné výsledky spracovania hlasovania bude po zatvorení volebných miestností zverejňovať Štatistický úrad SR na webe http://www.volbysr.sk. Oficiálne výsledky vyhlási Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu. Poslanci Národnej rady SR na jar schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. Predsedom samosprávneho kraja sa stane ten z kandidátov, ktorý získa najviac platných hlasov.

Gašpar ľudí vyzýva

Polícia je pripravená zaoberať sa každým oznámením o volebnej korupcii alebo konaním, ktoré by narušovalo zákonný priebeh volieb. Vyzýva občanov, aby každý takýto poznatok nahlásili strážcom zákona. Vo videozázname zverejnenom na stránke Policajného zboru (PZ) na Facebooku to uviedol prezident PZ Tibor Gašpar.

„Všetkých vyzývam, ak chceme, aby bol priebeh volieb nenarušený a zákonný a budete vedieť o rôznych situáciách a poznatkoch, ktoré by ho mohli narušiť, urobte tak na známe telefónne číslo 158 alebo na najbližšom policajnom útvare,“ povedal Gašpar.

Polícia sa podľa neho na voľby pripravuje tak ako zvyčajne a prijíma opatrenia rôzneho charakteru. „Budú to jednak poriadkové opatrenia, aby sme predišli narušeniu verejného poriadku. V pohotovosti budú policajti v základných útvaroch, pyrotechnici a ďalšie špeciálne útvary, ktoré majú pomôcť pri riešení situácií, ktoré by mohli narušiť priebeh volieb,“ vysvetlil Gašpar.

Podľa neho budú taktiež v pohotovosti aj kriminalisti a príslušníci Národnej protikorupčnej jednotky, ktorí budú pripravení prijímať všetky oznámenia o možnej volebnej korupcii. Gašpar tvrdí, že počas uplynulých dní polícia zaznamenala a realizovala „niektoré prípady, o ktorých budeme informovať po skončení volieb." Volebné miestnosti župných volieb sa otvoria v sobotu 4. novembra o 7.00 h.

Viac o téme: VoľbyKorupciaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu