Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko reaguje na masakru v Berlíne: Strach z útoku aj u nás, prezradil Kaliňák

premiér Robert Fico a minister vnútra robert Kaliňák Zobraziť galériu (4)
premiér Robert Fico a minister vnútra robert Kaliňák (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Európu včera večer opäť zasiahol brutálny útok proti nevinným. Utečenec na ukradnutom aute vpálil v Berlíne na vianočných trhoch do davu ľudí. Slovenské bezpečnostné zložky prijali okamžite adekvátne opatrenia. Minister vnútra na tlačovke priznal, že pred niekoľkými týždňami k nám smerovali informácie o možnej hrozbe, no nepotvrdili sa. Momentálne sme v bezpečí.

Nad udalosťami, ktoré sa včera večer udiali v nemeckom Berlíne, vyjadril premiér Robert Fico zdesenie, zároveň vyslovil Nemecku úprimnú sústrasť. "Útok na ľudí zhromaždených na vianočných trhoch je útokom proti kultúrnej identite Európy. SR má preto právo prijímať opatrenia," vyhlásil dnes na tlačovke po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra.  

Prijatie zvýšených bezpečnostných opatrení 

"Opatrenia, ktoré sme prijali v dôsledku migračnej krízy, považujem za absolútne správne. Verím, že v krátkom čase sa ukážu ako nevyhnutné. Kým budem premiérom, nikdy nebudem súhlasiť s vytvorením ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Útoky, ktoré prebiehajú, sú aj útokmi proti EÚ," povedal predseda vlády. 

Slovensko reaguje na masakru
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov dostávala Slovenská republika už po 15 minútach od útoku informácie, ktoré sa spracúvali. "Naštartovali sme všetky mechanizmy spojené s ohrozením podobného typu. Dnes sme zhodnotili, čo sa presne stalo, spresnili sme niektoré opatrenia prijímané v najbližších hodinách a dňoch," vysvetlil Fico. Ako tvrdí, teraz je to na tajných službách a Policajnom zbore. Policajti majú dať svojou zvýšenou prítomnosťou jasne najavo, že si plnia svoje povinnosti najmä preventívneho charakteru, ktoré majú upokojovať slovenskú verejnosť.

Fico označil za fakt, že migrant prišiel vo februári 2016 do Nemecka, dostal štatút utečenca a tento migrant je teraz vypočúvaný ako podozrivá osoba, ktorá má zodpovedať za tento zločin. Premiér je presvedčený, že sa zmení postoj krajín EÚ k migračnej kríze. "Začína pretekať pohár trpezlivosti a verejnosť v Európe bude očakávať podstatne razantnejšie opatrenia. Je to jednoducho šialené," dodal. "Opatrenia, ktoré sme prijali v dôsledku migračnej krízy, považujem za absolútne správne. Verím, že v krátkom čase sa ukážu ako nevyhnutné. Kým budem premiérom, nikdy nebudem súhlasiť s vytvorením ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Útoky, ktoré prebiehajú, sú aj útokmi proti EÚ," povedal predseda vlády.

Zdvojnásobili sa policajné hliadky

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) oznámil, že od polnoci sa zdvojnásobila prítomnosť polície v uliciach Slovenska, tak ako sa to deje vždy po takýchto udalostiach. Zároveň uistil, že Slovensko nemá informácie o bezprostrednom ohrození, aj keď pripustil, že od polovice novembra, bol zvýšený výskyt informácií, ktoré smerovali k nášmu regiónu. "Urobili sme maximum. Niektoré informácie sa vôbec nepotvrdili, iné sa podarilo minimalizovať," povedal.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Zvýšili sme prítomnosť hliadok napr. v nákupných centrách, na trhoch, dopravných uzloch. Zvýšili sme bezpečnosť na naših hraniciach, tento stav trvá do odvolania, minimálne do vianočných sviatkov," uviedol Kaliňák a dodal, že v nasadení je 1000 hliadok vrátane bližšieho monitorovania hraníc. Bežne je ich 300, počas predsedníctva bol počet zvýšený na 500 a teraz je ich dvojnásobok.    

Bezpečnostný analytik o útoku 

"Tak, ako neexistuje nulové riziko teroristického útoku, rovnako neexistuje možnosť absolútnej bezpečnosti, čiže absolútnych opatrení na dosiahnutie nulového rizika. Minister vnútra zvýšil prítomnosť policajných hliadok v nákupných centrách. Je to pochopiteľné a rozumné opatrenie aj bez berlínskeho útoku, dokonca aj bez toho, že by rezort vnútra mal informácie o nejakej reálnej hrozbe," uviedol v súvislosti s berlínskym útokom bezpečnostný analytik Milan Žitný s tým, že stopercentnú bezpečnosť to samozrejme neprinesie.

"Voči tomuto typu útokov neexistuje momentálne pri súčasnom stave politických vzťahov na svetovej scéne a mizernej kvalite európskych politických elít žiadne systémové riešenie, nieto konkrétne opatrenia. Západ sa správa voči terorizmu podobne ako v medicíne - nesnaží sa postihnúť a zlikvidovať príčiny problému, ale iba potláča prejavy choroby," uzavrel Žitný.

Teror počas vianočných trhov

V pondelok (19.12.) vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí je mŕtvych. Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: Bezpečnostné opatreniaútok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu