Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

„Máte Slinu?“ Odložte si ju ku nám do skúmavky. Môže totiž zachrániť ľudský život.

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Máte slinu?)

Každých 7 minút diagnostikujú lekári po celom svete zákerné onkologické ochorenie. Štatistiky sú nelichotivé a ľudovo nazvaná rakovina nevynecháva ani nevinné deti. Mnohí ľudia žijú v nádejí a presviedčajú samých seba, že im sa to nemôže stať. Realita je však krutá a podať pomocnú ruku v tak pohnutom a náročnom období ľuďom, pre ktorých je nádej to jediné, načo sa môžu spoľahnúť je nesmierne dôležité a neoceniteľné.

Práve vďaka celoslovenskej kampani Nadácie Kvapka Nádeje s názvom „MÁTE SLINU?“ sa podarilo rozbehnúť slušné povedomie o možnostiach záchrany života onkologicky a hematologicky chorých pacientov, no v prvom rade ľudí. Transplantáciou krvotvorných buniek vieme totiž poskytnúť obrovskú nádej a šancu na záchranu ľudského života. 

„Máte Slinu?“ Odložte si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Máte slinu?)

Poďme si povedať, čo všetko sa skrýva za projektom „MÁTE SLINU?“
v záujme zvýšenia úspešnosti liečby hematologických a onkologických pacientov prostredníctvom transplantácie krvotvorných buniek sa s ohľadom na nedostatočný počet registrovaných darcov kostnej drene rozhodla Nadácia Kvapka Nádeje zrealizovať kampaň zameranú na získanie nových darcov kostnej drene pre Národný register darcov kostnej drene SR Kliniky hematológie a transfuziológie LFUK, SZU a UNB. Cieľom kampane je osloviť širokú verejnosť a motivovať nových darcov na registráciu v Národnom registri darcov kostnej drene a výrazne tak rozšíriť darcovskú základňu a tým aj pravdepodobnosť nájdenia vhodných darcov kostnej drene na Slovensku.

Často prednášame a cestujeme za vami všade tam, kde je to možné s naším stánkom „MÁTE SLINU?“ v ktorom vám naši Dobráci od kosti vždy ochotne a s úsmevom vysvetlia všetky potrebné informácie o darcovstve. 

„Máte Slinu?“ Odložte si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Máte slinu?)

Aktuálne máme na Slovensku v Národnom registri (dobrovoľných) darcov kostnej drene zaregistrovaných 24 000 darcov. Oproti iným krajinám, ako je napríklad Nemecko, kde registrujú milión dobrovoľných darcov kostnej drene sme výrazne pozadu. Je bežné, že už mladí ľudia v zahraničí sa registrujú a majú k dispozícií množstvo relevantných informácií, ako pomôcť práve transplantáciou kostnej drene onkologickým pacientom, pre ktorých je to posledná šanca na záchranu ich života.

„Máte Slinu?“ Odložte si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Máte slinu?)

Na Slovensku je informovanosť stále nízka a navyše si mnohí myslia, že transplantácia so sebou prináša bolesť a vedľajšie účinky, čo musíme len vyvrátiť.

Na začiatok stačí len vyplniť prihlášku a poslať vzorku svojich slín na vyšetrenie. Výsledky vyšetrenia sa potom uložia do počítačového systému Národného registra darcov kostnej drene, kde sú uchované v prísnej tajnosti. Šanca nájsť vhodného darcu v rodine je 25%. Medzi nepríbuzenskými darcami je šanca len 1%. Preto je nevyhnutné zvyšovať šancu a to práve navyšovaním počtu dobrovoľných darcov.

Žiť s pocitom, že možno raz niekomu budete môcť zachrániť život, možno matke, ktorú doma čakajú deti, možno bezbrannému dieťaťu. Každý si zaslúži mať túto možnosť, mať nádej.

Aktuálnymi ambasádormi kampane MÁTE SLINU? sú mimoriadne úspešný hokejista Juraj Slafkovský, talentovaná speváčka Emma Drobná a vtipný a charizmatický moderátor a herec Juraj Bača.

Všetky podstatné informácie nájdete na www.mateslinu.sk

„Máte Slinu?“ Odložte si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Máte slinu?)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu