Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

7 tipov ako sa postarať o auto na jar: Na čo by ste nemali zabudnúť?

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Union)

Zanedbaná údržba auta vás môže vyjsť aj stovky eur. Zimné obdobie dáva zabrať nielen karosérii, ale aj brzdám, batérii, či tlmičom a geometrii auta. Čo všetko treba dať skontrolovať v rámci jarnej údržby auta a kedy je vhodný čas na výmenu pneumatík? Poradíme vám, na čo sa treba zamerať a ako postupovať.

Popri údržbe a servisných kontrolách auta určite nezabudnite aj na skontrolovanie platnosti PZP, prípadne havarijného poistenia auta. Oplatí sa zvážiť aj aktuálnosť poistenia auta, či obsahuje všetky dôležité položky, ktoré vám pokryjú náklady pri rôznych nepríjemnostiach, ktoré sa môžu na cestách stať.

Čím začať, keď chcete dať auto do poriadku po zimných mrazoch a snehových čľapkaniciach?

1. Dôkladné umytie auta

Základom je po zime zbaviť auto špiny, a to nielen karosériu, ale aj podvozok a kolesá. Dôkladné umytie podvozku ho ochráni pred pôsobením agresívnych látok a znížite tak riziko korózie. Či už sa rozhodnete pre automatické alebo ručné umytie auta, dôležité je zbaviť celé auto posypových látok a soli. Po zime môže byť znečistenejší aj interiér auta, najmä koberčeky a podlaha. Dôkladné povysávanie, prípadne vytepovanie interiéru umocní pocit čistoty celého vozidla.

7 tipov ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Union)

2. Brzdy, tlmiče a geometria kolies

V servise si nezabudnite dať skontrolovať celý brzdný systém auta, brzdové obloženie a brzdové doštičky môžu byť opotrebované. V servise vám skontrolujú aj stav tlmičov a oplatí sa skontrolovať aj geometriu kolies, keďže na cestných výtlkoch počas zimy mohlo dôjsť k jej zmenám.

3. Doplnenie kvapalín a kontrola batérie

V ostrekovači postupne vymeňte nemrznúcu kvapalinu za letnú, skontrolovať a doplniť by ste mali aj chladiacu kvapalinu. Pri kontrole bŕzd vám zase doplnia brzdovú kvapalinu. Olej je potrebné pre istotu kontrolovať a dopĺňať priebežne, celý objem sa mení po najazdení zhruba 10 až 15 tisíc kilometrov. Po zime je dobré skontrolovať aj stav akumulátora, keďže štartovanie v mrazoch má vplyv na jeho životnosť.

4. Výmena filtrov a čistenie klimatizácie

Olejový filter vám automaticky vymenia pri výmene oleja, po 20 tisíc kilometroch treba rovnako vymeniť aj vzduchový filter. Na jar je veľmi vhodné zamerať sa na peľový filter, ktorý sa mení po cca 15 tisíc kilometroch, ale špeciálne v jarnom období ochráni ľudí s alergiami a sennou nádchou. Jar je vhodné obdobie na vyčistenie klimatizácie, ktorú budete počas letných mesiacov intenzívne využívať. V servise vám klimatizáciu odborne vyčistia a vydezinfikujú, čím ju zbavia baktérií a plesní.

7 tipov ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Union)

5. Kontrola a výmena pneumatík

S kontrolou letných pneumatík neváhajte, je dobré vedieť vopred, či hĺbka ich dezénu spĺňa potrebné parametre alebo ich budete musieť vymeniť za nové. U nás je min. hĺbka dezénu letných pneumatík stanovená na 1,6 mm, ale v zahraničí sa to môže líšiť. Výmena zimných pneumatík za letné sa neviaže k dátumu alebo obdobiu, dobré je riadiť sa počasím. Keď je jasné, že teplota dlhodobo neklesá pod cca 10 stupňov Celzia a aj predpovede žiadne mrazy nehlásia, je čas vymeniť zimné pneumatiky za letné.

6. Výmena gumičiek stieračov

Gumičky stieračov, prípadne celé stierače tiež treba po zimno období zvyčajne skontrolovať a aspoň gumičky často aj vymeniť. Predsa len sú stierače od jesene do jari používané oveľa častejšie ako v lete a rýchlejšie sa opotrebúvajú. Na výmenu myslite skôr ako vás zradia pri poriadnej letnej búrke.

7. Ochrana auta vhodným poistením

Vedeli ste, že Union vynovil poistenie vozidiel? Môžete si ho vyskladať podľa potreby. UniMotor šikovné poistenie auta vám poskytne potrebnú ochranu auta v podobe PZP a havarijného poistenia, ale aj bohatej ponuky doplnkových poistení. Môžete ich mať na jednej zmluve a získať tak komplexnú ochranu pri dopravných nehodách, či pri vandalizme, pri strete so zverou alebo krádeži auta, Poistené môžete mať aj asistenčné služby pri rôznych udalostiach (napr. pri poruche auta, strate kľúčov, defekte a iných). Okrem poistenia úrazu vodiča si môžete poistiť aj posádku auta a nezabudnite ani na doplnkové poistenie skla.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu