Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenský botanik o najkrajšej ozdobe Vianoc: Rady, ktoré ocení každý milovník kvetov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Rastlina známa ako vianočná ruža skrášľuje v období Vianoc nejednu slovenskú domácnosť. Málokomu však vydrží celoročne a zakvitne aj druhýkrát. Botanik Jaromír Kučera Topkám prezradil, ako sa máme o tento pozoruhodný kvet správne starať, aby sme sa z jeho krásy mohli tešiť čo najdlhšie.

„Rastlina pochádza z tropických oblastí Mexika. Jej oficiálny slovenský názov je mliečnik najkrajší, latinsky Euphorbia pulcherrima. Ľudia ju však poznajú ako vianočnú ružu alebo poinsetiu,“ objasnil Jaromír Kučera z Botanického ústavu SAV. Málokto vie, že vo svojej domovine dorastá rastlina s tmavozelenými kopijovitými listami až do výšky štyroch metrov.

Izbové kvety pre dobrodruhov: Naučte sa pestovať mäsožravé rastliny

Kvety „vianočnej ruže“ sú drobné, zelenkasté alebo žltkasté, usporiadané v súkvetiach, ktoré botanici poznajú pod názvom cyanthium. „Dôvodom, prečo sa rastlina teší takej popularite, sú okrasné listene a listy pod súkvetiami, ktoré majú červenú farbu. Pestovatelia vyšľachtili kultivary aj s ružovými, bielymi, krémovými, žltými a oranžovými listeňmi,“ vysvetľuje odborník. Botanici poznajú asi sto rôznych farebných kultivarov tejto zaujímavej rastliny.

Cesta z kvetinárstva môže rastline uškodiť

„Pri jej pestovaní je dôležité nezabudnúť, že pochádza z tropických oblastí,“ upozorňuje Kučera. Keď rastlinu z kvetinárstva prenášate domov, dbajte o to, že nemôže byť dlho vystavená studenému vzduchu. Najlepšie urobíte, ak ju pred prenosom zabalíte do papiera a igelitky. „Po príchode domov ju nechajte takto zabalenú asi hodinu, nech si privykne na tú zmenu teplôt pri prevoze,“ radí botanik.

Doma kvet umiestnite na slnečné svetlé miesto, pretože je veľmi náročná na svetlo. Dajte pozor na to, aby nedošlo k premokreniu substrátu, pri ktorom rýchlo dochádza k hnilobe koreňov a rastlina začne odumierať. „Pri pestovaní v zime by teplota nemala klesnúť pod 20 stupňov Celzia,“ spresnil botanik a doplnil, že črepník by ste nemali umiestniť ani blízko radiátora, pretože suchý vzduch vianočnej ruži škodí.

Čo robiť, aby znova zakvitla?

Rastlinu hnojte každý týždeň, počas zimy, keď kvitne, postačí každý druhý týždeň. „Na to, aby rastliny znovu vykvitli, je potrebné ich pestovať počas roku na slnečnom mieste, s dostatkom vlahy a najmä živín. Ideálne je kvet umiestniť po mrazoch, koncom mája, von do záhrady na slnečné miesto, ale nie spaľujúce,“ radí botanik. Pred príchodom prvých jesenných mrazov je potrebné dať rastlinu znova dovnútra.

„Kvety sa zakladajú vtedy, keď je deň kratší ako noc (kritická dĺžka dňa je 12 hodín). Proces sa dá urýchliť tým, že rastliny dávame do tmy, aby nám vykvitli počas Vianoc. Od obdobia, keď má rastlina deň kratší ako 12 hodín, kvitne o osem až jedenásť týždňov,“ objasnil.

Slovenský botanik o najkrajšej
Zobraziť galériu (2)

Ako ďalej dodal botanik, vianočnú ružu pestovali už Aztékovia ako okrasný druh. Dokonca z nej vyrábali červené farbivo a používali ju aj ako antipyretikum znižujúce telesnú teplotu. „Meno dostala podľa tvaru farebných listeňov, ktoré pripomínajú hviezdu. Prívlastok vianočná súvisí s tým, že rastlina kvitne okolo Vianoc,“ spresnil odborník s varovaním, že „celá rastlina obsahuje mlieko (latex), ktoré môže spôsobovať u citlivejších jedincov podráždenie pokožky. Hoci sa veľakrát stretnete s informáciou, že rastlina je jedovatá, je iba minimálne toxická,“ zhodnotil botanik.

 

Viac o téme: Vianočná ružaEuphorbia pulcherrimaPoinsetia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu