Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najkrajšie vianočné skladby: Toto sú ich tajomstvá, hlasujte za vášho favorita!

Hudba k Vianociam patrí Zobraziť galériu (3)
Hudba k Vianociam patrí (Zdroj: www.profimedia.sk)

BRATISLAVA – Bez vianočných skladieb si snáď Sviatky pokoja už ani nedokážeme predstaviť. Niektoré sa spievali v rodinách po stáročia, iné poznáme z filmov a sú aj také, ktoré sa na nás už od októbra „valia“ z rádií. Ich melódie a slová sú známe, ale aj história skrýva mnohé zaujímavosti.

 

 

 

 

Tichá noc, svätá noc

Hádam najobľúbenejšiu koledu zložil učiteľ a organista Franz Xaver Gruber. Skladbu poprvýkrát uviedli 24. decembra 1818 v kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe pri Salzburgu, ktorý je vďaka tomu dodnes obľúbeným cieľom turistov. Hoci bola napísaná pre varhany, pri svojej premiére odznela len s gitarou. Mechy kostolných varhanov totiž podľa legendy prehrýzli myši. Pieseň sa okamžite stala tak populárnou, že ju dodnes preložili do 300 jazykov a nárečí.

 

Last Christmas

Vianoce bez skladby skupiny Wham! si už takmer nevieme predstaviť. V jednu sobotnú noc ju napísal George Michael v dome svojich rodičov. Poslucháči ju poprvýkrát počuli v roku 1984, kedy však súboj o vianočný hit prehrala s charitatívnou skladbou „Do They Know It´s Christmas?“. Aj tak však bola obrovským úspechom a jej zisk tiež putoval na boj proti hladomoru v Etiópii.

 

Každý deň budú vraj Vianoce

Skladba Mariána Kochanského, ktorú naspieval spolu s Mirom Žbirkom, sa spočiatku hrala len sporadicky. Až reklama mobilného operátora spred pár rokov z nej urobila hit, akým je dodnes.

 

We Wish You a Merry Christmas

Mimoriadne obľúbená koleda vznikla v 16. storočí v Anglicku. Už vtedy ju spievali koledníci, ktorí podľa tradície dostávali na Štedrý deň od bohatých ľudí dobroty (napríklad figový puding).

 

Have Yourself a Merry Little Christmas

Populárna pieseň zaznela poprvýkrát na striebornom plátne. V roku 1944 ju vo filme Stretneme sa v St. Louis zaspievala Judy Garland. Niektoré verše boli pôvodne veľmi smutné (napríklad „Nech máš veselé, malé Vianoce... môžu byť tvoje posledné“), preto ich autori neskôr zmenili. Ešte „veselšiu“ verziu vytvorili v roku 1957 pre Franka Sinatru.

 

Vánoce, Vánoce přicházejí

Veselú vianočnú pieseň nahrala v roku 1962 skupina Settleři s detskou speváčkou Magdou Hrnčířovou. Slová známeho textára Zdeňka Borovca (muzikály Bedári, Kleopatra či Drakula) i hudbu Jaromíra Vomáčku obľubovali celé generácie rodín niekoľko desaťročí.

 

Narodil sa Kristus Pán

Táto známa koleda bola pôvodne husitská a pochádza z 15. storočia. Jej najstarší zápis sa zachoval v Graduále Českého múzea striebra v Kutnej Hore, vytlačená bola prvýkrát v roku 1505.

 

White Christmas

Skladba Binga Crosbyho je podľa Guinessovej knihy rekordov s viac ako 50 miliónmi predaných kópií najpredávanejším singlom všetkých čias. K jej mimoriadnemu úspechu treba prirátať aj ďalších 100 miliónov predaných kópií v prevedení iných spevákov. Pieseň, ktorú zložil Irving Berlin, poprvýkrát zaznela na Štedrý deň v roku 1941 v rádiu NBC a o rok bola nahratá. Spočiatku nemala ktovieaký úspech, ale koncom októbra už kraľovala rebríčkom. Mimoriadne obľúbená bola aj medzi americkými vojakmi, najmä vďaka melancholickým slovám („Snívam o bielych Vianociach, práve takých, aké som kedysi poznal“).


 

Driving Home for Christmas

Pieseň Driving Home for Christmas napísal jej autor a interpret Chris Rea oveľa skôr, než bola v roku 1988 vydaná. Vznikla počas ozajstnej cesty domov, keď speváka prišla do Londýna vyzdvihnúť jeho manželka. Spolu sa viezli do ich domova v Middlesbrough autom Austin Mini, aby ušetrili. Bolo to totiž lacnejšie ako jazda vlakom. Námet na „automobilovú verziu koledy“, ako skladbu jej autor charakterizoval, prišiel vraj vtedy, keď zostalo auto visieť v dopravnej zápche.

 

Roľničky, roľničky

Pieseň „Jingle Bells“ napísal americký skladateľ James Lord Pierpont a vydal v septembri 1857 pod názvom „One Horse Open Sleigh“. Hoci dnes patrí k najobľúbenejším vianočným piesňam na svete, pôvodne vznikla k sviatku Vďakyvzdania. Roľničkami sa v texte pôvodne nemyslel hudobný nástroj. V zime sa zvykli dávať zvončeky na konský postroj v snahe zabrániť nehodám, sane na snehu totiž takmer nebolo počuť.

 

Do They Know It´s Christmas

V októbri 1984 zverejnilo BBC reportáž o strašnom hladomori, ktorý postihol Etiópiu. Videl ju aj hudobník Bob Geldof, ktorý sa rozhodol vyzbierať financie na pomoc obetiam. Spojil sa s Midgeom Ureom z kapely Ultravox a rýchlo spolu napísali skladbu „Do They Know It´s Christmas?“ Pieseň nahrala skupina Band Aid, ktorú Geldof založil len pre túto príležitosť. Tvorili ju najznámejší britskí a írski hudobníci, napríklad Sting, Bono Vox, Boy George či George Michael. 25. novembra 1984 sa stretli v londýnskom štúdiu a výsledkom bol dovtedy najlepšie predávaný singel v britskej histórii. Len za prvý týždeň si pieseň kúpilo milión ľudí. Úspešné boli aj novšie verzie skladby z rokov 1989 (Band Aid II s hviezdou Kylie Minogue) a 2004 (Band Aid 20, kde spieval napríklad Robbie Williams).

 

 

 

All I Want for Christmas Is You

Moderných skladieb počujeme počas Vianoc len málo. K tým, ktorým sa podarilo vytvoriť skutočný vianočný hit, patrí aj americká speváčka Mariah Carey. Jej pieseň z roku 1994 o tom, že pod stromček nechce žiadne darčeky alebo svetielka, ale len svojho milovaného, bola inšpirovaná láskou k vtedajšiemu manželovi Tommymu Mottolovi.

 

 

 

Poďme bratia do Betlema

Milovníkov tvrdšej hudby potešila v roku 1994 kapela Tublatanka, keď vydala album s rockovo aranžovanými vianočnými koledami. Najväčší úspech zaznamenala skladba Poďme bratia do Betlema.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu