Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Letovisko Nice stále v šoku, FOTO vraha: Nový dôkaz môže zamiešať karty pri vyšetrovaní

Mohamed Lahouaiej Bouhlel Zobraziť galériu (5)
Mohamed Lahouaiej Bouhlel (Zdroj: SITA/AP)

NICE - Pri štvrtkovom útoku na promenáde v Nice, keď obyvatelia a návštevníci oslavovali Deň dobytia Bastily, zabil terorista nákladným autom najmenej 84 ľudí a viac ako 200 zranil. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Daeš. Vyšetrovatelia naďalej zhromažďujú potrebné dôkazy o útočníkovi a lekári pravidelne informujú o stave zranených osôb.

Podľa francúzskej spravodajskej televízie BFMTV v útočníkovom mobile našli sms správa „privezú zbrane“. Adresát správy je jedným z mužov, ktorí sú vo väzbe, dodala televízia. Miestny denník Nice-Matin napísal, že v mobile sa našla tiež správa „Je to dobré, mám materiál“. Tento odkaz policajtov priviedol do bytu v centre mesta, ktorý dôkladne prehľadali, ale nenašli tam zbrane, ani výbušniny, píše Nice-Matin. Agentúra AFP citovala policajné zdroje, podľa ktorých bola bývalá manželka Bouhlela dnes ráno prepustená po tom, čo jej policajti vypočúvali od piatkového večera.

Podľa zdroja AFP si atentátnik Mohamed Lahouaiej Bouhlel už dva dni pred útokom testoval terén – na kamióne prechádzal trasu, na ktorej vraždil.Kamión si v požičovni zarezervoval už desať dní pred útokom. Denník Le Journal du Dimanche informoval, že vrah v týždni vybral všetky svoje peniaze z bankového konta. Predal auto a blízkym sa priznal k radikalizácii. Bouhlelov brat prezradil, že rodine v Tunisku prostredníctvom známych pred atentátom poslal asi 100-tisíc eur.

Bratovi poslal veselú fotku

Tunisan, ktorý vo štvrtok na promenáde v Nice zabil najmenej 84 ľudí, telefonoval niekoľko hodín predtým svojmu bratovi a poslal mu fotku, na ktorej stojí rozosmiaty uprostred davu. Brat útočníka to povedal agentúre Reuters.

Letovisko Nice stále v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zatkli ďalších dvoch podozrivých

Na juhu Francúzska boli zatknuté ďalšie dve osoby, muž a žena. Päť skôr zadržaných ľudí zostáva naďalej vo väzbe. Oznámila to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na súdne zdroje.

Päť už skôr zadržaných osôb - štyria muži z okruhu atentátnika Mohameda Lahouaieja Bouhlela a jeho bývalá manželka - zostávajú naďalej vo vyšetrovacej väzbe, potvrdili tieto zdroje.

Letovisko Nice stále v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tridsaťjedenročný Mohamed Lahouaiej Bouhlel prekonal vo štvrtok neskoro večer bezpečnostnú bariéru a s 19-tonovým kamiónom a narazil na pobrežnej promenáde do zóny vyhradenej len peším, ktorí sa prišli pozrieť na tradičný ohňostroj. Zabil najmenej 84 ľudí a vyše 200 ďalších zranil. Polícia atentátnika zastrelila. K páchateľovi útoku sa v sobotu prihlásila teroristická organizácia Daeš, ktorá ho označila za svojho vojaka.

Letovisko Nice stále v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hospitalizovaných je stále 85 ľudí, 18 je v ohrození života

Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová dnes oznámila, že po útoku muža nákladným autom na davy ľudí na promenáde v Nice je stále hospitalizovaných okolo 85 osôb a 18 z nich je v stave ohrozenia života - vrátane jedného dieťaťa. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.Ministerka Tourainová vyzvala všetkých, čo prežili masaker Tunisana na promenáde, aby využili poradenstvo a pomoc, ktoré ponúka francúzska vláda. Doteraz nebola zistená totožnosť 16 mŕtvych.

Tourainová dnes pri rozhovoroch s novinármi povedala, že hoci množstvo hospitalizovaných ľudí bolo už prepustených, niektorí budú zrejme potrebovať ďalšiu liečbu, kým sa ich zranenia zahoja.

Francúzsky premiér: Vedie sa proti nám vojna

Francúzsky premiér Manuel Valls v rozhovore, ktorý dnes zverejnil nedeľník JDD, varoval, že "terorizmus zostane dlho súčasťou nášho každodenného života". "Treba to povedať jasne, zmenila sa doba," zdôraznil.

"Neexistuje nulové riziko. Tvrdiť opak, znamená Francúzom klamať. Vždy som o terorizme hovoril pravdu: vedie sa proti nám vojna, budú nové atentáty. Ťažko sa to hovorí, ale stratíme aj ďalšie životy. Bude to dlhé," povedal.

Zdôraznil, že vláda robí všetko pre zabezpečenie čo najväčšej bezpečnosti, ale varoval pred "spochybňovaním vlády práva a spochybňovaním našich hodnôt". To by bola najväčšia kapitulácia, uviedol.

Manželku týral

Právnik odlúčene žijúcej manželky útočníka z francúzskeho mesta Nice, ktorý 14. júla nákladným autom zabil na promenáde 84 ľudí, dnes povedal, že žena už nebola v kontakte s manželom. Právnik Jean-Yves Garino uviedol pre televíziu BFM TV, že ženu, ktorá je matkou troch detí útočníka Mohameda Lahouaieja Bouhlela, jej manžel fyzicky týral, ubližoval jej a nakoniec ho vyhodila z domu.

Garino vysvetlil: "Bolo to ťažké, ale urobila to." A dodal: "Už s ním nebola v kontakte." Podľa slov právnika sa Bouhlel správal násilne aj voči zvyšku rodiny, vrátane manželkinej matky.Ženu v piatok 15. júla úrady zadržali a v sobotu skoro ráno ju z väzby prepustili. V súvislosti s útokom je stále zadržiavaných šesť osôb, pripomenula dnes v správe tlačová agentúra AP.

Viac o téme: Teroristický útokNiceMohamed Lahouaiej Bouhlel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu