Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsky premiér si je istý motívom útočníka: Bol to islamský terorista!

Francúzsky premiér Manuel Valls
Francúzsky premiér Manuel Valls (Zdroj: SITA)

NICE - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že je presvedčený, že útočník z Nice bol organizovaným islamistom, aj keď to vyšetrovanie ešte nepotvrdilo. "Je to terorista, ktorý nepochybne nejakým spôsobom bol spojený s radikálnym islamistom," povedal Valls pre televíziu France 2.

Súčasne poprel, že by zlyhali bezpečnostné zložky. Minister vnútra Bernard Cazeneuve pre televíziu TF 1 odpovedal záporne na otázku, či sa podarilo preukázať kontakty 31-ročného rodáka z Tunisu s radikálnym islamom. "Máme tu indivíduum, ktoré nebolo tajným službám známe z aktivít v spojení s radikálnym islamizmom," citovala ho agentúra DPA.

Podľa prokuratúry páchateľ útoku Mohamed Laouaij Bouhlel - Tunisan žijúci vo Francúzsku - nebol tajným službám známy.Prokurátor Francois Molins informoval, že Bouhlela poznala polícia a justičné orgány z prípadov vyhrážania, násilia, krádeže a škôd na majetku, ktoré sa stali v rokoch 2010-2016. Bouhlela odsúdil 24. marca trestný súd v Nice na šesť mesiacov väzenia podmienečne, a to za násilie spáchané zbraňou v januári.Molins povedal, že "muž bol na druhej strane úplne neznámy pre tajné služby... a nikdy nebol zaradený na zoznam osôb podozrivých z radikalizácie".

Viac o téme: Manuel VallsTeror v Nice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu