Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mayová uistila predsedu Európskej komisie: Brexit dotiahneme do konca

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová ubezpečila dnes predsedu Európskej komisie Jeana Clauda-Junckera, že harmonogram odchodu jej krajiny z EÚ zostáva v platnosti. Britský najvyšší súd totiž vo štvrtok rozhodol, že o iniciovaní článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa oficiálne začne dvojročný proces odchodu Británie z EÚ, musí rozhodnúť parlament, napísala agentúra AP.

Mayová Junckerovi v telefonickom rozhovore povedala, že jej plán iniciovať článok 50 do konca marca zostáva aj napriek rozhodnutiu súdu nezmenený. Zároveň ho požiadala, aby jej slová tlmočil aj ostatným lídrom 27 štátov Únie, informovala Mayovej hovorkyňa Mina Andreevová.

Juncker uviedol, že rešpektuje britský "ústavný" poriadok a načasovanie brexitu je výlučne v rukách britskej vlády. K rozhovoru medzi Mayovou a Junckerom došlo deň po tom, ako britský najvyšší súd rozhodol, že premiérka Theresa Mayová nemôže oficiálne požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. Vláda oznámila, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu