Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krutá predpoveď analytika o TEJTO pravicovej vláde: Aký bude osud Slovenska?!

šiesti lídri prípadnej koalície. Zobraziť galériu (7)
šiesti lídri prípadnej koalície. (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po dvoch dňoch rokovaní je situácia ohľadom budúcej vlády o trochu jasnejšia. Črtá sa široká stredopravá koalícia zložená zo šiestich strán. O tom, že sú medzi nimi programové či osobné nezhody, nepochybuje nikto. Dokážu takto spravovať 4 roky Slovensko? Topky oslovili politického analytika, aby zhodnotil fungovanie tejto možnej koalície.

Politológ Radoslav Štefančík by prípadnej koalícii zloženej zo strán SaS, Oľano, Most-Híd, #Sieť, SNS s podporou Borisa Kollára veľa šancií nedával. "Šance takejto koalície by som opísal slovami Radoslava Procházku, tak pol na pol. Maximálnu dĺžku trvania tipujem približne na jeden kalendárny rok," prognózuje analytik.

Sulík nie je líder

Podľa Štefančíka sa predseda liberálov nehodí do pozície premiéra. "Sulík nie je líder, nie je to človek, ktorý má schopnosť udržať takéto rozmanité zoskupenie politických strán pokope. Je to človek, ktorý je obdarený poriadnou dávkou exhibicionizmu, ale nie schopnosťou vyjednávať," tvrdí.

Krutá predpoveď analytika o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kritizuje tiež rozhodnutie ísť radšej do nemeckej televízie ako za bežnými Slovákmi, ktorí volili Mariana Kotlebu. "Navyše má sklony riešiť všetko možné, len nie reálne problémy ľudí v chudobnejších regiónoch. Vôbec sa nemusel ponáhľať do nemeckej televízie, ale radšej mohol zájsť do Brezna alebo Rimavskej Soboty a opýtať sa miestnych ľudí, prečo sa im začala páčiť hnedá farba," zareagoval politológ pre Topky.

Budaj nebude držať balónik Riškovi

Ďalší problém v prípadnej koalícii šiestich strán vidí v pestrom zložení frakcií, ktoré vyniesli do parlamentu väčšie strany. Ich názorová vzdialenosť a vlastné záujmy môžu znamenať nepreklenuteľné rozdiely v tvorbe politiky.  "Netreba zabúdať, že na kandidátke niektorých politických strán kandidovali zástupcovia iných subjektov, ako NOVA a OKS a ak sa nemýlim aj Ján Budaj je predsedom nejakej mikrostrany. Ich cieľom určite nie je len držať balónik Riškovi, ale robiť vlastnú stranícku politiku. Medzi zvolenými poslancami OĽaNO je napríklad ortodoxná katolíčka, ktorej dozaista nebude vyhovovať liberálny štýl Richarda Sulíka a svoju náboženské presvedčenie ešte patrične ukáže," myslí si Štefančík.

Budaja vyniesol do parlamentu Matovič
Zobraziť galériu (7)
Budaja vyniesol do parlamentu Matovič  (Zdroj: SITA)

SaS nerozumie Slovensku

Problémom môže byť aj nezáujem či neporozumenie politikov zo Slobody a Solidarity vo vzťahu k vzdialenejším regiónom od Bratislavy. "Aj vzhľadom k tomu, že medzi poslancami SaS prevažujú ľudia z Bratislavy a blízkeho okolia a Slovensko sa pre nich končí pri Triblavine, liberáli nerozumejú ľuďom, ktorí volia Mariána Kotlebu. Nožnice medzi bohatou Bratislavou a chudobnejšími regiónmi sa tak aj naďalej budú otvárať," predpovedá politológ a dodáva, že "aj z tohto dôvodu môže potenciál extrémistov ešte narastať a Slovensko počas toho jedného roku Sulíkovej vlády poriadne zhednúť."

Proti Kotlebovcom sa už protestovalo v Bratislave
Zobraziť galériu (7)
Proti Kotlebovcom sa už protestovalo v Bratislave  (Zdroj: Jan Zemiar)

Maďari a Hejslováci pokope?

Jeden z najväčších problémov môžen byť taktiež vzťah Dankovej SNS a Bugárovho Mostu. Nielen že Danko vylúčil rokovania so zástupcami strán, ktoré nedostali poverenie od prezidenta, ale dokonca sa nechal počuť, že nebude hľadať prieniky s Bugárovou stranou. "Rovnako otázna je spolupráca medzi Maďarmi z Mostu a Hejslovákmi zo SNS. Danko si síce môže nájsť nových nepriateľov v imigrantoch, ako nacionalistické strany v západnej Európe, v čom si so Sulíkom budú mimoriadne dobre rozumieť, ale protimaďarský sentiment je v mnohých severných častiach Slovenska, teda tam, kde živého Maďara v živote nevideli, stále prítomný, čo môže negatívne pôsobiť na preferencie nacionalistov s postupným prechodom k radikálnejším vyholeným hlavám."

Danko si kladie podmienky
Zobraziť galériu (7)
Danko si kladie podmienky  (Zdroj: SITA)

Kollár je neriadená strela

Neposledným problémom bude aj osoba Borisa Kollára. Jeho strana do vlády nechce, vyjadril však prípadnej šesťkoalícii podporu. "Neriadená strela bude určite aj Boris Kollár. Netušíme, kto ten človek vlastne je, či vzťahy so slovenskými mafiánmi skutočne ukončil ešte v jeho predpubertálnom veku, alebo tam ešte nejaké prepojenie existuje. Navyše, jeho vystúpenia v povolebných štúdiách vyvolávali u divákov dozaista otázku, či okrem peňazí a žien nemá tento pán rád aj niečo iné, čo je zo zákona zakázané," analyzuje Štefančík.

Krutá predpoveď analytika o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

... a v závetrí číha Fico

Na záver netreba zabúdať, že Fico ako opozičník je veľmi silný súper. "A v neposlednom rade očakáva sa frontálny útok zo strany opozičného Smeru-SD s pomocou jeho akcionárov. Sulík zrejme urobí všetko preto, aby odstrihol smeráckych oligarchov od obchodov so štátom, čím utrpia mimoriadne ekonomické škody. A to sa predsa neodpúšťa," myslí si slovenský politológ.

Krutá predpoveď analytika o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pripravme sa na to, že slovo zlepenec sa opäť dostane do Ficovho slovníka. "Slovo zlepenec sa stane najčastejšie vyslovovaným z úst Roberta Fica až dovtedy, pokiaľ Sulík opäť neurobí nejaký nezmyselný krok, ktorý povedie k pádu jeho vlády. Bude to také Waterloo v miernejšej podobe," zakončil svoju analýzu prípadnej koalície Radoslav Štefančík.

Viac o téme: PolitológVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu