Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Súd rozhodol v prospech migrantov: Maďarsko musí dvojici zaplatiť poriadne vysokú sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa odvolá voči utorkovému rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, na základe ktorého musí Budapešť zaplatiť po 10.000 eur dvojici migrantov z Bangladéša. Povedal to dnes v Budapešti poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

Podľa agentúry MTI poradca povedal, že Maďarsko trvá na svojej migračnej politike, pretože je presvedčené, že nekoná protiprávne. "Systém ochrany našich štátnych hraníc slúži bezpečnosti všetkých európskych občanov," zdôraznil. V súvislosti s neprávoplatným rozsudkom ESĽP Bakondi podotkol, že Maďarsko žiadosti o azyl dotknutých osôb posúdilo v zmysle platného práva. O ich vyhostení do Srbska maďarské orgány rozhodli po tom, čo zistili, že Srbsko je bezpečnou "treťou" krajinou.

Pripomenul, že občanov Bangladéša právne zastupoval Maďarský Helsinský výbor, ktorý v každom svojom prejave podporuje migrantov a na každom fóre útočí voči maďarskej migračnej politike. Dvojica mužov presúvajúca sa po tzv. balkánskej trase prišla v septembri 2015 do juhomaďarského pohraničného mesta Röszke, kde ich ako žiadateľov o azyl zadržiavali 23 dní, na čo ich vrátili naspäť do Srbska. Podľa ESĽP boli títo migranti v Maďarsku zadržiavaní v podmienkach pripomínajúcich väzenie, pričom "nemali prospech z účinných záruk, ktoré by ich ochránili pred vystavením reálnemu riziku neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania".

Súd poznamenal, že dvojica Bangladéšanov nemala v Maďarsku prístup k právnikom a nedostávala náležité informácie o azylovom konaní. Aj keď jeden z nich dostal informačný leták, nijako mu to nepomohlo, keďže je negramotný.

Viac o téme: MigrantMaďarskoŠtrasburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu