Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrat v prípade prvého slovenského teroristu: Odpálil bombu v Košiciach, dostane tisíce eur

Ladislav Kuc Zobraziť galériu (4)
Ladislav Kuc (Zdroj: TASR/František Iván)

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva dal v utorok za pravdu Ladislavovi Kucovi, ktorý je považovaný za prvého slovenského teroristu, a priznal mu odškodné vo výške niekoľko tisíc eur. Vyplýva to z rozhodnutia súdu zverejneného na jeho internetovej stránke.

Kuc, ktorý sa pokladá za "extrémneho ochrancu zvierat", bol uznaný za vinného z viacerých trestných činov vrátane teroristického útoku, ku ktorému došlo podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach, kde vybuchla podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši. Výbuch zhodou okolností nikoho nezranil a spôsobil len materiálne škody.

Ladislav Kuc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Prípad Kuca doposiaľ nie je na Slovensku uzavretý. Okresný súd Košice I ho v júni 2013 Kuca za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročné väzenie. Obhajoba sa proti rozsudku odvolala a argumentovala novým znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať.

Krajský súd napokon rozsudok v októbri toho istého roka zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie. Tá potvrdila príčetnosť obžalovaného s tým, že nebol duševne chorý, mal len poruchu osobnosti. Okresný súd mu tak v júli 2014 opakovane vymeral 25-ročný trest v ústave na výkon väzby s najvyšším stupňom stráženia. Kuc sa opäť odvolal.

Až Najvyšší súd SR napokon rozhodol, že skutok bol nesprávne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin terorizmu a mal by byť rekvalifikovaný na všeobecné ohrozenie. Rozsudky súdov nižšieho stupňa zrušil. Vlani v septembri vymeral okresný súd v Košiciach Kucovi 23 rokov a šesť mesiacov väzenia za všeobecné ohrozenie. Keďže ten sa znova odvolal, vec stále nie je uzatvorená. Kuc počas celého konania neopustil väzenie.

 

Ladislav Kuc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Rozhodnutie zo Štrasburgu

Na ESĽP žaloval Kuc Slovenskú republiku pre porušenie Dohovoru o ľudských právach, konkrétne dĺžky a odôvodnenia väzby. Tvrdil, že slovenské súdy pri rozhodovaní o jeho pokračujúcej väzbe nevzali do úvahy osobitosť jeho situácie danú jeho duševným stavom a nezaoberali sa jeho argumentmi v tomto ohľade.

ESĽP vo svojom rozsudku uviedol, že súdy sa pri predlžovaní Kucovej väzby opierali o hrozbu pokračovania v trestnej činnosti a hrozbu úteku, jeho dlhodobú psychiatrickú liečbu a skutočnosť, že spáchanie viacerých skutkov nepoprel. Odvolávali sa tiež na získané dôkazy a výpovede svedkov, ktoré potvrdzovali, že Kuc mal v úmysle sfalšovať svoj občiansky preukaz a v prípade odhalenia sa pokúsiť o útek. ESĽP uznal, že slovenské orgány sa až do prvého odsúdenia sťažovateľa mohli obávať, že Kuc sa dopustí ďalšej trestnej činnosti a ujde. 

Po zrušení rozsudku z júna 2013 sa však v trestnom konaní riešila výlučne otázka Kucovej trestnej zodpovednosti v závislosti od jeho nepríčetnosti. Kuc argumentoval potrebou psychiatrickej liečby schizotypovej poruchy, ktorá mu bola diagnostikovaná. V jej dôsledku označil svoju väzbu neprimeranú a nie nevyhnutnú. 

Slovenské súdy sa podľa ESĽP vo svojich rozhodnutiach o väzbe otázkami Kucovho duševného stavu nezaoberali, a to aj napriek tomu, že už mali k dispozícii i nový znalecký posudok týkajúci sa jeho duševného stavu.

ESĽP poznamenal, že vláda v konaní tvrdila, že slovenské súdy sa špecifickými okolnosťami Kucovho prípadu zaoberali a predložila písomnú komunikáciu medzi okresným súdom v Košiciach a riaditeľom väznice, týkajúcu sa sťažovateľovho zdravia a schopnosti väznice zabezpečiť mu náležitú starostlivosť.  ESĽP však poukázal na skutočnosť, že súdy majú povinnosť uviesť vo svojich rozhodnutiach argumenty pre alebo proti väzbe a v tomto prípade sa uvedená komunikácia v príslušných rozhodnutiach súdov nespomínala. 

Tieto skutočnosti boli pre ESĽP dostatočné na to, aby dospel k záveru, že dôvody väzby, ktoré vnútroštátne orgány uviedli v rozhodnutiach o sťažovateľovej žiadosti o prepustenie z decembra 2013, nebrali do úvahy jeho osobnú situáciu, konkrétne jeho duševný stav. V dôsledku toho neboli dôvody Kucovej väzby medzi 24. októbrom 2013 (kedy mali súdy k dispozícii dva protichodné psychiatrické znalecké posudky) a 2. aprílom 2014 (kedy ústavný súd odmietol Kucovu ústavnú sťažnosť) dostatočné. ESĽP rozhodol, že bol porušený článok 5 Dohovoru o ľudských právach. Ostatné Kucove námietky vyhlásil za neprijateľné.

Pokiaľ ide o otázku spravodlivého zadosťučinenia, Kuc požadoval 30.000 eur z titulu nemajetkovej ujmy a 18.600 eur z titulu nákladov a výdavkov. ESĽP mu priznal 6500 eur ako nemajetkovú ujmu a 9000 eur z titulu nákladov a výdavkov, ostatné nároky zamietol, uvádza sa na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Ladislav Kuc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac o téme: Ladislav Kuc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu