Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsky súd rozhodol: Likvidácia obchodov a jedální v utečeneckom tábore pri Calais

72 obchodov a stravných zariadení v utečeneckom tábore pri Calais bude čoskoro minulosťou
72 obchodov a stravných zariadení v utečeneckom tábore pri Calais bude čoskoro minulosťou (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky najvyšší správny súd dnes schválil likvidáciu 72 obchodov a stravných zariadení umiestnených v provizórnom utečeneckom tábore neďaleko prístavného mesta Calais. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestne úrady o dovolenie vyčistiť túto plochu žiadali súd ešte v júli, pričom sa odvolávali sa na riziko vzniku požiaru a tiež nevyhovujúce zdravotné podmienky. Súd v Lille ich žiadosť v auguste zamietol, jeho rozhodnutie však dnes zrušil súd vyššej inštancie. Súd v Lille v auguste uviedol, že obchody a jedálne napĺňali inak neuspokojené požiadavky migrantov. Najvyšší správny súd však skonštatoval, že je na štáte, aby realizoval zákonom uznané právo každej osoby bez strechy nad hlavou na núdzový prístrešok a žiadateľom o azyl tiež zaistil slušné materiálne podmienky. 

V provizórnom tábore pri Calais známom ako Džungľa žijú momentálne tisíce ľudí. Francúzsko síce postavilo ešte vlani neďaleko tábora ubytovňu, tá je však schopná poskytnúť útočisko len malej časti z vysokého počtu migrantov snažiacich sa cez Lamanšský prieliv dostať do Británie tak. 

Francúzske úrady uvádzajú, že momentálne sa v provizórnom tábore pri Calais nachádza približne 6900 ľudí, zatiaľ čo podľa humanitárnych organizácií je ich vyše 9000. Ministerstvo vnútra ešte v septembri oznámilo, že tzv. Džungľa bude zlikvidovaná, pričom stať by sa tak malo do konca roka. Táboriacich migrantov chce vláda následne prerozdeliť do záchytných stredísk po celom Francúzsku.

Viac o téme: MigrantiFrancúzskoCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu