Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Utečencov už nezadržia ani barikády: Pašeráci vynašli exkluzívne balíčky, dostanú sa všade!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Pašeráci utečencov nemajú zábrany pred ničím. Utečencom, ktorí sú schopní si priplatiť, ponúkajú exkluzívne "cestovné balíčky". Pomocou nich sa môže hocikto bohatý dostať do vysnívanej európskej destinácie. Lietadlom, autobusom či autom? Žiadny problém.

Prevádzači takto využívajú biedu iných na vlastné obohatenie. Bohatí utečenci si môžu dovoliť cestovné balíčky "all inclusive". V nich sú zahrnuté podrobné informácie ako sa dostať z Grécka do bohatých štátov Európy, tvrdia zdroje zblízke gréckej polícii. A to aj napriek tomu, že hranice balkánskych štátov sa pomaly, ale isto, uzatvárajú. Prevádzači utečencov nemajú s imagináciou problémy.

Keď máte peniaze, ide všetko

V rámci cesty ponúkajú leteckú prepravu, medzinárodné autobusové linky, motorové člny či horské priechody. A to z Grécka do Nemecka, Švédska či Veľkej Británie, pripomína britský portál Daily Mail. K "naj" vymoženostiam patrí falošné vybavenie pasov, aby prešli cez sprísnené letiskové a hraničné kontroly.

Tieto služby ponúkajú organizované gangy v Aténach a Solúni. Zaujímavé je, že pozostávajú z členov, ktorých krajina pôvodu je Sýria, Afganistan či Irán. "Je ľahké dostať sa do Európy z Grécka, keď máte peniaze," cituje policajný zdroj britský portál, ktorému sa podarilo získať dokonca vyjadrenie jedného z pašerákov. "Ide nám len o bohatých ľudí, tých, ktorí majú peniaze," povedal zdroj menom Costas.

Biznisu sa darí

"Všetko je pre nich pripravené ešte pred príchodom do Grécka. Zaobstaráme im falošné pasy alebo letenky na cudzie mená. Takto som pomohol stovkám ľudí preč z Grécka," dodáva. Ďalej prezradil, že keď chcú ísť lietadlom alebo autobusom či autom, nie je problém vybaviť prepravu. "Biznis sa zväčšil trojnásobne od vypuknutia sýrskej občianskej vojny," nechal sa počuť Costas s tým, že po vypuknutí vojny obchodoval so 40 ľuďmi za mesiac.

Pašerák prezradil, že zo 100 prípadov sa mu podarilo cez letiskovú kontrolu dostať 30 ľudí. Ostatných nepustili ďalej. Sám priznáva, že je to väčšinou z toho dôvodu, že utečenci nevedia po grécky. "Klienti mi zaplatili od 5 tisíc eur do 6 za túto službu. Keď boli odmietnutí, na ďalší pokus musia zaplatiť dvojnásobok."

Chudobnejší chodia cez hory

Tých, čo majú peňazí pomenej, môžu previesť cez bulharské či macedónske hory. Policajný dôstojník z Grécka tvrdí, že vie o tisíc päťsto eurách, ktoré sa platia za prevádzanie cez hory. No teraz tá cena išla podľa neho hore. "Každý prechod cez hranice cez macedónske alebo bulharské hory pozostáva z minimálne 10 ľudí. Stáva sa, že ide supinka 50 či 60 ľudí," dodal na záver policajt.

Viac o téme: KrízaBalíčekUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu