Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Násilné výtržnosti extrémistov kvôli utečencom: Predstavenie sa zmenilo na nočnú moru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Viedenská polícia pokračuje v intenzívnom pátraní po pravicových extrémistoch, ktorí vo štvrtok večer narušili divadelné predstavenie v priestoroch Audimaxu tamojšej univerzity. Ultrapravičiari po narušení predstavenia, v ktorom účinkovali utečenci, z miesta činu ušli. Na celkove osem osôb polícia podala trestné oznámenia, štyroch podozrivých vypátrala.

Asi 40 radikálov preniklo do spomínaných priestorov počas predstavenia hry laureátky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovej, rozvinuli tu vlajky a transparenty. Medzi asi 700 prítomných divákov hodili letáky s textom pod názvom "Multikulti zabíja" a nastriekali umelú krv, informoval dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na policajné zdroje.

Na mieste zasahovali posádky 11 policajných vozidiel a príslušníci jednotky osobitého určenia WEGA. Časti divákov sa po siedmich minútach podarilo "votrelcov" vytlačiť. Po zrážkach s nimi sa osem ľudí sťažovalo na bolesti v brušnej oblasti. V dejisku predstavenia, ktoré po prerušení pokračovalo, zostali až do jeho ukončenia príslušníci rakúskej polície. Nielen utečenci, ktorí účinkovali v predstavení, ale aj viacerí diváci mali byť počas útoku radikálov terčom násilia. V predstavení hry ocenenej Nestroyovou cenou účinkujú žiadatelia o medzinárodnú ochranu zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

Viedenský primátor Michael Häupl a viceprimátorka Maria Vassilakou v reakcii na incident pozvali súbor, aby predstavenie realizoval i na radnici. Chcú tým vyslať signál, že Viedeň je ako mesto ľudských práv jasne proti štvaniu a diskriminácii. Útočníci pochádzali z radov miestnej pobočky hnutia Bloc identitaire, ktoré vzniklo vo Francúzsku v roku 2002  a ktoré má medzičasom svojich stúpencov i v Nemecku či Rakúsku. Rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy vníma toto hnutie ako rasisticko-nacionalistický subjekt blízky neonacizmu. Na svojej webovej stránke píše Bloc identitaire o štvrtkovej akcii ako o estetickej intervencii a avizuje ďalšie podobné aktivity.

Viac o téme: Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu