Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V rakúskom tábore odhalili podozrivých utečencov: Pozreli sa na ich minulosť a prišlo zdesenie

Usman (vľavo) a Haddadi Zobraziť galériu (4)
Usman (vľavo) a Haddadi (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Európa sa musí mať na pozore. Na povrch vyplávali ďalšie hrozivé skutočnosti o teroristoch, ktorí sa vydávajú za utečencov. Najnovšie odhalili dvojicu mužov v rakúskom utečeneckom tábore, ktorá sa preukázateľne spája s teroristami. Ich minulosť je desivá. Úrady aj v tejto súvislosti bijú na poplach - je len otázkou času, kedy príde k novému teroristickému útoku.

V Európe sa potuľujú ďalší teroristi. Vyplýva to zo správ vyšetrovateľov, ktorí tvrdia, že dvojica Pakistancov Muhammad Ghani Usman a Adel Haddadi sa ako utečenci dostali do Európy. Pakistanci mali prísť do Európy 3. októbra s ďalšími dvomi atentátnikmi, ktorí sa mali odpáliť pri novembrových útokoch v Paríži. Dvojicu zachytila už grécka kontrola, aby ich následne prepustili a zachytili opäť v utečeneckom tábore v Rakúsu po útokoch v Paríži. Upozornili na to britské noviny The Sunday Times.

Na lodi pomocou falošných pasov

Grécka polícia informovala, že všetci štyria prišli na falošné sýrske pasy spolu s ďalšími 198 pasažiermi na lodi. Usman a Haddadi mali cestovať pod falošnými menami Faycal Alaifan a Fozi Brahi. 28. októbra putovali z Grécka ďalej do Európy. V decembri ich zaistili a podľa osobných telefónov zistili, že volali útočníkom z Paríža a takisto aj hlavnému strojcovi útokov Abdelhamidovi Abdaoudovi.

V novembri v paríži zabili útočníci 130 ľudí
Zobraziť galériu (4)
V novembri v paríži zabili útočníci 130 ľudí  (Zdroj: SITA/AP)

Výrobca bômb Usman

O Usmanovi (34) sa hovorí ako výrobcovi bômb. Jeho "výrobky" mali zabíjať už v roku 2008 pri teroristických útokoch v Bombaji. Muža zadržali pri Salzburgu. Mal patriť k skupine, ktorá mala pri týchto útokoch na svedomí až 164 životov. Usman sa považuje za člena teroristickej bunky Laškar-e-Taiba, pakistanskej odnože teroristickej skupiny Al-kájda.

Súčasť útočného tímu

Druhý muž, Alžírčan Adel Haddadi (28), je považovaný za člena Islamského štátu. Vyšetrovatelia sa podľa Sunday Times domnievajú, že dvojica je súčasťou "útočného tímu", ktorý bol vyslaný v prezlečení za utečencov do Európy, aby napáchali zverstvá. O tom, že teroristi sa ako utečenci ľahko dostávajú do Európy, hovoria otvorene už aj špičky európskych tajných služieb.

Medzi utečencami sa vyskytujú aj teroristi
Zobraziť galériu (4)
Medzi utečencami sa vyskytujú aj teroristi  (Zdroj: SITA)

Hrozia veľké útoky

Usman a Haddadi mali priplávať na grécky ostrov Leros s dvojicou mužov, ktorí sa odpálili pri parížskych útokoch v novembri 2015. Briti píšu, že "veľké" útoky v európskych krajinách sú na spadnutie. Podľa nich existujú dôkazy o skupine, ktorá pôsobí v Európe a lanári džihádistov na starý kontinent. Vybavuje im falošné pasy, dokumenty a zabezpečuje logistiku.

Túto službu mali využiť aj teroristi z útokov z Paríža a Bruselu. Obidvaja zadržaní Usman aj Haddadi odmietli obvinenia z terorizmu. Vyšetrovatelia sa tiež snažia zistiť, či sa dvojica mala podieľať aj na útokoch v Paríži. Z dôvodu zadržania v Grécku sa na nich však nemohli podieľať. Francúzske úrady informujú, že väčšina teroristov sa dostáva do Európy cez Turecko do Grécka pomocou falošných sýrskych pasov.

Viac o téme: Bombový útokPakistanUsman and HadaddiEtrorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu