Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na hraniciach bol poriadny rozruch: Grécko uskutočnilo rozsiahle vojenské manévre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

IDOMENI - Grécke ozbrojené sily absolvovali dnes rozsiahle neohlásené manévre v okolí Idomeni, kde sa v tábore neďaleko grécko-macedónskej štátnej hranice stále zdržiavajú tisícky migrantov dúfajúcich v otvorenie cesty na sever. Informovali o tom grécka televízia a tlačová agentúra DPA.

V pohraničnom regióne je umiestnená grécka motorizovaná brigáda rýchleho nasadenia, ako aj výsadkárska brigáda. Atény reagovali vojenským cvičením na zvýšenú vojenskú prítomnosť macedónskych ozbrojených síl, ako aj policajtov z rôznych európskych štátov na macedónsko-gréckej štátnej hranici.

Pri hraniciach s Gréckom sa nedávno konali aj manévre bulharských ozbrojených síl. Ako vyplýva z informácií z gréckeho rezortu obrany, na viacerých ostrovoch v Egejskom mori aktivovali systémy protivzdušnej obrany. Nielen v uplynulých dňoch, ale aj dnes preleteli nad jedným z gréckych ostrovov turecké bojové bombardéry.

Bulharsko vysiela na hranice ďalších vojakov 

Bulharsko posilní ochranu svojich hraníc s Tureckom a Gréckom. Bulharské úrady začali dnes s presunom ďalších 300 vojakov na hranice so spomínanými dvoma susednými štátmi, informoval rezort obrany v Sofii. Prítomnosť príslušníkov bulharskej armády by mala zefektívniť úsilie zamerané proti narušovaniu štátnych hraníc ilegálnymi migrantmi.

Ako uviedol bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev, za rozhodnutím rozšíriť ochranu hraníc o príslušníkov bulharskej armády je napätie vo viacerých utečeneckých táboroch na severe Grécka. Po uzavretí balkánskej migračnej trasy navyše v Bulharsku naďalej panujú obavy, že by práve cez jeho územie mohla viesť alternatívna "východobalkánska" migračná trasa.

Na bulharsko-tureckej štátnej hranici, ktorá je i vonkajšou hranicou Európskej únie, by sa ploty o celkovej dĺžke asi 90 km mali ešte v prvom polroku predĺžiť na zhruba 160 km. Celý úsek tejto štátnej hranice meria 270 km, pripomína tlačová agentúra DPA. Na bulharsko-gréckej štátnej hranici umiestnili už po marcovom vojenskom cvičení 400 bulharských vojakov, ku ktorým by v krátkom čase mohlo pribudnúť ďalších 500. V Sofii zvažujú aj plot na hraniciach s Gréckom, ak by odtiaľ hrozil masívny migračný tlak.

Viac o téme: GréckoMacedónskoIdomeni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu