Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vo Švédsku na smrť dobodali migranta: Zamietnutí žiadatelia o azyl dostali od vlády STOP!

(Zdroj: SITA)

LINDESBERG - Švédska polícia informovala dnes o úmrtí žiadateľa o azyl, ktorý podľahol bodným zraneniam v utečeneckom stredisku v strednej časti krajiny. Napísala dnes agentúra AP s tým, že v prípade zadržali troch podozrivých, rovnako žiadateľov o azyl.

Hovorca polície Stefan Wikberg uviedol, že vyšetrovatelia nateraz motív tohto činu neodhalili. K incidentu došlo krátko pred svitaním v zariadení pre žiadateľov o azyl severne od Lindesbergu približne 200 kilometrov od Štokholmu. 

Zo smrteľného bodnutia nemenovaného štyridsiatnika je podozrivá trojica mladších útočníkov. Štátnu príslušnosť obete ani podozrivých zatiaľ nezverejnili. 

Švédske úrady zaznamenali od začiatku tohto kalendárneho roka najmenej tri prípady vrážd v utečeneckých táboroch. Zmienené prípady spolu pravdepodobne nesúvisia. 
Švédsko prijalo najvyšší počet imigrantov na obyvateľa v Európe, dodáva AP. 

Zamietnutí žiadatelia o azyl už nedostanú diéty a ubytovanie

Švédska stredopravá vláda dnes oznámila, že zruší vyplácanie denných dávok utečencom, ktorým úrady zamietli žiadosť o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší z pokusov Štokholmu znížiť množstvo migrantov prichádzajúcich do krajiny.

Švédsko vlani prijalo 163.000 uchádzačov o azyl. Menšinová vláda následne podnikla viacero krokov a opatrení v záujme zníženia počtu migrantov v severskej krajine, ku ktorým patrilo zavedenie hraničných kontrol či neudeľovanie povolenia na trvalý pobyt azylantom. 

Uvoľniť zdroje pre nových utečencov je zámerom nového rozhodnutia, na základe ktorého prídu migranti so zamietnutou žiadosťou o azyl o právo na diéty a ubytovanie, píše sa vo vyhlásení švédskej vlády. 

"Tieto miesta potrebujeme pre ďalších, ktorí hľadajú azyl, a preto musíme zaistiť, aby tí, ktorým bol zamietnutý, išli ďalej a vrátili sa domov," uviedol pre denník Dagens Nyheter minister spravodlivosti a imigrácie Morgan Johansson. 

Švédsko vypláca denné dávky 71 švédskych korún (7,50 eura) dospelým a takmer 50 švédskych korún (5,30 eura) deťom. Diéty majú pokryť všetky ich výdavky okrem nákladov na ubytovanie. 

Viac o téme: ŠvédskoLindesberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu