Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Recept na riešenie migračnej krízy: Obrovská finančná injekcia postihnutým krajinám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes pod tlakom narastajúcej migračnej krízy navrhla nástroj urgentnej pomoci v hodnote 700 miliónov eur, ktorý má rýchlejšie a presnejšie reagovať na závažné humanitárne krízy v EÚ. Ide o nástroj, ktorý podporí členské štáty únie aj v ich úsilí vyrovnať sa s veľkým počtom utečencov.

Iniciatíva exekutívy EÚ vyplýva zo záverov februárového summitu EÚ (18-19.2) a je súčasťou širších opatrení na zmiernenie bezprecedentnej utečeneckej krízy. Nový nástroj má podobu okamžitého poskytnutia potrebnej pomoci tým členským štátom, ktoré na svojom území hostia vysoký počet utečencov. 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis pri prezentácii novej iniciatívy uviedol, že vďaka tomuto návrhu EÚ bude schopná poskytnúť núdzovú pomoc oveľa rýchlejšie než kedykoľvek predtým. 

"Niet žiadnych pochýb o tom, že táto konkrétna pomoc bude potrebná na podporu utečencov. Musíme bezodkladne použiť všetky možné prostriedky, aby sa zabránilo humanitárnej škode v rámci našich hraníc," upozornil komisár. 

Stylianidis zdôraznil, že dnes zverejnený návrh EK poskytuje k dispozícii 700 miliónov eur pre poskytnutie pomoci tým krajinám, ktoré to najviac potrebujú. Spresnil, že komisia teraz očakáva rýchlu odpoveď od vlád členských krajín a tiež rýchly súhlas Európskeho parlamentu. 
Z nového nástroja by mohli mať prospech členské štáty, ktorých kapacity sa ukážu ako nedostatočné čeliť núdzovým situáciám a mimoriadnym okolnostiam, ako je napríklad aj náhly a masový príliv utečencov. 

Udelenie núdzovej pomoci bude založené na článku 122 (1) Zmluvy o fungovaní EÚ. Núdzová pomoc bude úzko koordinovaná s členskými štátmi a s agentúrami OSN, mimovládnymi a medzinárodnými humanitárnymi organizáciami. Pomoc bude zameraná na poskytnutie základných potrieb ako je jedlo, prístrešie a lieky. 

Komisia v tejto súvislosti navrhne Európskemu parlamentu a Rade, aby podporili dodatočnú rozpočtovú položku vo výške 300 miliónov eur pre rok 2016. Suma vo výške 200 miliónov eur bude rozpočtovo vyčlenená pre rok 2017 a aj pre rok 2018. 

Líder skupiny liberálov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt privítal iniciatívu exekutívy EÚ, zároveň však upozornil, že dávať peniaze členským štátom najviac vystaveným imigrácii, je len "náplasť" na fenomén, ktorý si radikálne odlišný celoeurópsky plán. 

"Európska únia je v stave núdze, a núdzové situácie vyžadujú mimoriadna riešenia. Tento fond je nevyhnutný, ale ani zďaleka nie je riešením krízy utečencov. Ide o trvalý jav a riešenie poskytne iba dlhodobý celoeurópsky prístup. Grécko by sa nemalo stať európskym smetiskom pre utečencov," uviedol Verhofstadt. 

Líder ALDE upozornil, že Kanada iba za tri mesiace dokončila svoj prvý programu presídľovania pre 25.000 utečencov, kým vedúco lídri EÚ za šesť mesiacov dokázali presídliť iba 598 žiadateľov o azyl z navrhovaného počtu 160.000. Dodal, že zatváranie hraníc v niektorých členských štátoch ide proti európskemu duchu a spresnil, že migračná kríza nie je grécky, ale celoeurópsky problém.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu