Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ficova návšteva Macedónska je len predvolebný ťah, tvrdí Most-Híd: Zbytočne straší Slovákov

Tento transparent držali odporcovia premiérovej zahraničnej politiky Zobraziť galériu (5)
Tento transparent držali odporcovia premiérovej zahraničnej politiky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico podľa strany Most-Híd využil posledný deň predvolebnej kampane na to, aby umocnil u občanov Slovenska strach z migrantov. Práve takto vníma Most-Híd cieľ dnešnej cesty Roberta Fica k macedónsko-gréckym hraniciam, kde sa zhromažďujú migranti.

"Považujeme to za nehodné funkcie, ktorú Robert Fico zastáva," okomentovala premiérovu aktivitu strana vo svojom tlačovom vyhlásení. Podľa Mosta-Híd dnešok naopak iba dokumentuje to, že Slovensku nával migrantov nehrozí a vláda len zbytočne straší. "Na to upozorňujeme už od začiatku utečeneckej krízy," pripomenula strana prostredníctvom svojho hovorcu Mateja Kováča.

Predseda vlády SR Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom navštívil dnes macedónsko-grécku hranicu v blízkosti mesta Gevgelija, kde uviazli tisíce migrantov. S napätou situáciou ich priamo na mieste oboznámil minister vnútra Macedónskej republiky Oliver Spasovski.

Ficova návšteva Macedónska je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Práve v Gevgeliji sa v pondelok (29.2.) migranti pokúsili o prerazenie hraničného plota a prechod z Grécka do Macedónska. Dnešnú prítomnosť Fica a Kaliňáka sprevádzali ich hlasné protesty spoza plota obohnaného ostnatým drôtom. "Som človek, ktorý ako premiér videl všelijaké hrôzy. Toto nie je hrôza, toto je nebezpečenstvo," reagoval Fico na situáciu s tým, že bude i naďalej zdôrazňovať bezpečnostný aspekt migračnej krízy.

Ficova návšteva Macedónska je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Naďalej budeme trvať na tom, že pokiaľ nedôjde k dôslednej ochrane vonkajších hraníc, tak sa neuchránime pred negatívnymi dôsledkami migračnej krízy... Ak toto budeme všetci naďalej podceňovať a pozerať sa na to, že sa nič nedeje, tak sa naozaj na Slovensku raz zobudíme a zistíme, že máme na Slovensku možno veľa ľudí, ktorí cez nás prechádzajú. Je to mimoriadne vážna situácia," uviedol slovenský premiér.

Ficova návšteva Macedónska je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Fico pred budúcotýždňovým summitom Európskej únie uviedol, že ak sa nenaplní dávnejšia dohoda medzi Tureckom a EÚ a s Gréckom ako členskou krajinou únie, Slovensku neostane nič iné, ako presadzovať ochranu schengenskej hranice na inom úseku. "Ak nefunguje Turecko a Grécko, musíme zastaviť migrantov na inej línii. A my sme sem došli preto, aby sme ponúkli krajinám, ktoré sú na tejto línii, pomoc, pretože už bude neskoro, keď budú migranti v celej Európe rozpohybovaní v obrovských masách," zdôraznil.

Ficova návšteva Macedónska je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Predstavitelia slovenskej vlády si prezreli i dočasné tranzitné centrum v Gevgeliji, kde sa stretli s policajtmi, ktorí v Macedónsku pôsobia od 4. februára. Naši strážcovia zákona mali v náplni stráženie hranice a zabezpečovanie verejného poriadku. V spolupráci s macedónskymi policajtmi zabezpečovali napríklad bezpečnostné prehliadky migrantov prechádzajúcich hranicu. Slovenskí policajti okrem toho pôsobia v súčasnosti v Grécku, v Slovinsku a pomáhali i v Maďarsku.

Viac o téme: Robert FicoMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu