Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozhovory o migračnej kríze budú bez Grécka: Neprejavili žiadny záujem riešiť problém!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz obhajoval dnes rozhodnutie vlády svojej krajiny nepozvať Grécko na nadchádzajúce rokovania Rakúska a štátov západného Balkánu ohľadne utečeneckej krízy. Informovala o tom agentúra AP.

Kurz uviedol, že Grécko "neprejavilo nijaký záujem na obmedzení prílevu (migrantov) a namiesto toho ich chce aj naďalej púšťať cez svoje územie" do Macedónska, odkiaľ budú pokračovať ďalej na sever.

Naproti tomu Rakúsko začalo od minulého piatka uplatňovať denné kvóty na počet migrantov. Na svoje územie vpúšťa každý deň najviac 80 osôb, ktoré chcú požiadať o azyl priamo v Rakúsku. Ďalším maximálne 3200 migrantom povoľuje denne prechod do Nemecka a do ďalších krajín. Hraničné kontroly sprísnili v uplynulom období na svojich hraniciach aj ďalšie balkánske krajiny.

Kurz sa v tejto veci vyjadril tesne pred nadchádzajúcimi rokovaniami ministrov vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu, menovite Albánska, Bosny, Čiernej Hory, Chorvátska, Kosova, Slovinska a Srbska. Zmienení ministri budú dnes vo Viedni diskutovať o ďalších opatreniach, ktorými by mohli spoločne obmedziť prílev migrantov.

Rakúsko a štáty západného Balkánu chcú znižovať počty migrantov

Rakúsko a štáty západného Balkánu sa na dnešných rozhovoroch o utečeneckej kríze vo Viedni dohodli na úzkej spolupráci s cieľom čo najviac znížiť počet migrantov.

"Je dôležité zastaviť prílev migrantov cez balkánsku trasu," vyhlásila rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v úvode dnešného stretnutia s ministerskými partnermi z ôsmich krajín.

"Európske riešenie je stále v nedohľadne," uviedol Kurz pred rokovaním. "Z tohto dôvodu je pre nás dôležité prijať opatrenia na národnej úrovni," citovala ho agentúra Reuters.

Rakúsko začalo od minulého piatka uplatňovať denné kvóty na počet migrantov vstupujúcich do krajiny

Amnesty International kritizovala prístup EÚ k riešeniu migračnej krízy

Európska únia sa príliš zameriava na obmedzovanie prílevu migrantov, pričom zlyháva pri prijímaní humanitárnych opatrení, ktoré by mohli predísť tisícom tragických úmrtí. Uvádza sa to v dnes zverejnenej výročnej správe medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) o stave ľudských práv vo svete.

Len od začiatku tohto roka vstúpilo na územie EÚ vyše 110.000 osôb utekajúcich pred chudobou či vojnovými konfliktami v africkom alebo blízkovýchodnom regióne, píše agentúra AP. Približne 400 ľudí zahynulo cestou do Európy počas plavby na vratkých plavidlách. 

"Zlyhávajúca utečenecká stratégia EÚ sa stále zameriava udržanie ľudí (migrantov) mimo EÚ namiesto toho, aby zabezpečila ich bezpečný prechod do Európy, čím by sa mohli zachrániť tisíce životov," píše sa v správe Amnesty.

Krajiny EÚ "poväčšine váhali alebo aktívne bránili možným riešeniam" zameraným na rozdeľovanie migrantov, konštatuje okrem iného správa AI. Iba veľmi málo úsilia sa podľa Amnesty vykonalo aj v otázke hľadania legálnych možností na to, aby sa migranti mohli vyhnúť nebezpečnej morskej trase do Európy. 

Viac o téme: GréckoRakúskoSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu