Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rakúsko prijalo rázne opatrenie: Tak dosť, utečencov už príjmeme len toľkoto!

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová
Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsko obmedzí počet imigrantov, ktorých pustí cez svoje územie na 3200 osôb denne.

Oznámila to rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Len osemdesiatim z nich denne ale umožní žiadať o azyl na svojom území, ostatní by mali pokračovať do susedných krajín. Informovala o tom agentúra DPA.

Celkom bude môcť denne do krajiny vstúpiť maximálne 3200 utečencov, ktorí "chcú žiadať o medzinárodnú ochranu v niektorom zo susedných štátov". Povedala rakúska ministerka agentúre APA. Limit 80 žiadateľov o azyl denne, platí len na hraniciach, podávanie žiadostí vo vnútrozemí bude naďalej možné. Nové pravidlá začnú platiť od piatku.

V Rakúsku za minulý rok požiadalo o azyl asi 90.000 ľudí. Od začiatku januára podalo žiadosť o azyl v krajine podľa AFP asi 11.000 migrantov, čo je asi 230 osôb denne. Minulý mesiac vláda rozhodla, že tento rok krajina prijme už len 37.500 žiadateľov o azyl a do roku 2019 ich má byť celkovo najviac 127.500. Teraz v zimnom období prúdi cez hlavný prechod so Slovinskom podľa agentúry Reuters denne asi 1000 utečencov, ešte na jeseň ich ale bolo na 3000 denne.

Už v utorok rakúska ministerka vnútra Miklová-Leitnerová a minister obrany Hans Peter Doskozil oznámili, že krajina plánuje zaviesť kontroly na ďalších dvanástich hraničných priechodoch. Podľa agentúry DPA tak už bude Rakúsko kontrolovať prakticky celú svoju južnú hranicu.
Ako model pre opatrenia na hraničných priechodoch má slúžiť zosilnené stráženie hranice okolo rakúsko-slovinského prechodu Spielfeld, pri ktorom Rakúsko postavilo takmer štvorkilometrový plot.

Viac o téme: Johanna Miklová-Leitnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu