Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko by malo vpustiť masy Sýrčanov, ktorí ušli pred útokmi vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Turecko by malo vpustiť na svoje územie masy utečencov, ktorí ušli pred vládnymi útokmi a ruskými náletmi na severe Sýrie. Vyhlásil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Turecká vláda zatiaľ ponecháva hranice zatvorené, hoci na ich sýrskej strane uviazlo vyše 30.000 ľudí, ktorí ušli zo severnej provincie Aleppo po tom, čo vládne sily odrezali trasy do mesta Aleppo a do strednej Sýrie.

"Žiadame Turecko, aby otvorilo hranice pre všetkých utečencov unikajúcich zo Sýrie," uviedol hovorca UNHCR William Spindler, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Šľachetnosť Turecka pri doterajšom prijímaní Sýrčanov a jeho snahy pomôcť ľuďom priamo na území Sýrie "ešte nenahrádzajú jeho povinnosť ďalej prijímať ľudí unikajúcich pred nebezpečenstvom", dodal Spindler.

Turecko dnes už zmenilo svoju politiku a začalo vpúšťať ranených utečencov cez hraničný priechod Báb as-Salám severne od mesta Aleppo, uviedol hovorca humanitárnej organizácie IHH Mustafa Özbek pre DPA. Pre ostatných utečencov je však priechod stále zatvorený.

Ranených ošetrujú v tureckých nemocniciach, doplnil informácie Özbek z IHH, ktorá má blízke vzťahy s tureckou vládou. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes pre tlačovú agentúru Anadolu povedal, že k hranici môže "podľa najhoršieho scenára doraziť až 600.000 nových utečencov".

Svetový potravinový program (WFP) informoval, že už začal roznášať pomoc vysídleným ľuďom v enkláve na severe Aleppa, ktorú majú pod kontrolou povstalci. Humanitárne konvoje prešli cez tureckú hranicu a smerujú k mestu Azáz neďaleko hranice. V priebehu niekoľkých dní rozdistribuujú balíky s mesačnými zásobami potravín ďalším 21.000 ľuďom, dodal UNHCR.

Viac o téme: TureckoMigračná krízaISN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu